Hlavní obsah

Růst množství digitálních dat se nezadržitelně zrychluje

Objem informací uložených v digitální podobě dále roste, zvyšuje se i samotné tempo nárůstu. Ve své studii to uvedla analytická firma IDC. V roce 2012 bude podle studie vytvořeno pětkrát více digitálních informací než v roce 2008.

Foto: Archiv, Novinky

Pevný disk

Článek

Podle IDC bylo v loňském roce vytvořeno 3,892 triliardy bitů digitálních informací, což odpovídá objemu 487 miliard GB. Do tohoto čísla se nezapočítávají pouze unikátní informace, ale i jejich kopie, uvádí studie. V roce 2007 měla přitom data uchovávaná v digitální podobě na celém světě objem 281 miliard GB.

IDC odhaduje, že objem digitálních informací se celosvětově zdvojnásobí zhruba každých 18 měsíců a bude tak rychlostí růstu zhruba kopírovat takzvaný Moorův zákon původně zformulovaný pro rychlost procesorů. Gordon Moore, jeden ze zakladatelů společnosti Intel, v roce 1965 předpověděl, že počet tranzistorů na jednom čipu se zdvojnásobí každé dva roky. Tento zákon funguje již více než 40 let, i když kvůli limitům materiálů jej výrobci plní stále obtížněji.

"V rozporu s obecnými předpoklady se rychlost, kterou digitální informace vznikají a jsou Internetem, po telefonních linkách nebo bezdrátovými sítěmi přenášeny, během zpomalení ekonomiky koncem roku 2008 ještě zvýšila," uvedl ředitel společnosti IDC pro výzkum John Gantz. Zpomalení ekonomiky na konci loňského roku informační technologie výrazně ovlivnilo; poklesly investice firem, nákupy hardwaru v domácnostech a dokonce i celosvětová spotřeba elektřiny.

Za čtyři roky se ztrojnásobí počet mobilních uživatelů

Podle studie se během nadcházejících čtyř let ztrojnásobí počet mobilních uživatelů, k internetu získá přístup 600 miliónů nových uživatelů a téměř dvě třetiny všech internetových uživatelů budou pro přístup alespoň občas využívat mobilní zařízení.

Počet netradičních IT zařízení (například bezdrátových měřicích přístrojů nebo autonavigačních systémů) by se měl zvýšit na 3,6násobek současného stavu. Objem interakcí mezi uživateli prostřednictvím e-mailu, zasílání zpráv v instant messagingu nebo pomocí sociálních sítí podle studie vzroste osminásobně.

Do roku 2012 bude podle IDC na internetu nakupovat a prodávat výrobky i služby na 850 miliónů lidí a objem internetového obchodu se oproti roku 2008 zvýší na dvojnásobek. Více než 30 procent informací, které jsou dnes vytvářeny, přitom vyžadují vysoké standardy ochrany. Toto číslo by se mělo do konce roku 2012 zvýšit na přibližně 45 procent.

Experti varují před datovým kolapsem
Odborníci varují, že domácnostem i firmám může hrozit také datový kolaps. Podle zástupců technologických firem EMC a S CZ totiž počet celosvětově uchovávaných dat se má během pěti let do roku 2010 zvýšit šestkrát na 966 miliard gigabytů, což je osmnáctkrát více než obsah všech knih, co byly kdy napsány.Průměrný uživatel ročně vyprodukuje minimálně 40 GB dat, která zahrnují nejčastěji textové dokumenty, e-maily, fotografie a videonahrávky. Rychlé tempo, kterým data na firemních domácích discích přibývají, znamená reálnou hrozbu. Tou je myšlena situace, kdy potřebná data nejsou dostupná.Datový kolaps přitom může mít podobu selhání či poškození úložného disku, jeho zcizení, neúmyslné smazání dat či třeba poškození nebo ztrátu záložního média. Během let se může navíc shromáždit tolik dokumentů, že najít ten potřebný bude téměř nemožné. Kolaps hrozí zejména těm firmám a jednotlivcům, kteří nemají vypracovaný systém ukládání a archivace dat.

Kam ukládat drahocenná počítačová data

Vypalování dat na kotouče CD nebo DVD má ke komfortu přímé práce se soubory hodně daleko. Není tedy divu, že k přenášení dat mezi počítači se mnohem více hodí USB flashdisky nebo externí pevné disky. USB rozhraní dnes nalezneme snad na každém počítači, univerzálností se proto tato média vyrovnají optickým diskům. Jenže kterou variantu zvolit?

Z hlediska zabezpečení se jeví jako lepší varianta flashdisk. V nabídce najdeme nejrůznější výrobky s ochranou začínající u číselného zámku, jiné zaměstnávají biometrické snímače otisků prstů, nejlepší potom šifrují obsah podle zadaného 256bit klíče. Zabezpečení je tak zcela instantní, funkční hned po vybalení z krabičky, a navíc na hardwarové úrovni. Existují externí disky s podobnými vymoženostmi, jejich cena je však průměrným kouskům silně vzdálena. Více se dozvíte ZDE.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám