Hlavní obsah

Internetem kolují absurdní fotografie údajně pořízené při pádu airbusu

Novinky, Luděk Fiala

Do e-mailových schránek mnoha lidí začaly v posledních dnech padat zprávy, u nichž jsou přiloženy absurdní fotografie, které odesilatel vydává za zachycení posledních okamžiků na palubě Airbusu A330 společnosti Air France, jenž se 1. června zřítil do Atlantiku během letu z Rio de Janeira do Paříže.

Foto: Archiv, Novinky

Fotografie, která má podle falešné zprávy zachycovat poslední chvíle na palubě zříceného airbusu.

Článek

Přes zjevnou absurditu myšlenky, že by někdo chtěl vestoje fotografovat dění na palubě letadla, kterému se právě utrhl ocas, se najde mnoho důvěřivých lidí, kteří je jako šokující svědectví posledních chvil pasažérů tragického letu AF 447 rozesílají svým známým a zahlcují tak jejich poštu.

Text podvodného e-mailu s údajnými fotografiemi z airbusu
Snimky z havarovaného ledadla AIR FRANCE. Snímky byly porizeny digitálním fotoaparátem Casio pár sekund po odtrzení ocasní cásti od trupu letadla. Fotoaparát byl nalezen v dezolátním stavu, ale SIM  karta se dala pouzít. Podle seriového císla fotoaparátu byl zjisten cestujici Paulo G. Muller - herec detskych divadel se dvema dcerami Brunou a Beatriz.

I kdyby si člověk natolik zatemnil rozum, aby připustil, že by některý z pasažérů měl v podobné situaci náladu na fotografování, i z dalších detailů musí poznat, že se jedná o zneužití tragické události, o jejíž okolnosti se veřejnost živě zajímá.

Otvorem v trupu letadla je například vidět denní světlo, k neštěstí přitom došlo uprostřed noci, navíc za prudké bouře. Další nesrovnalost objeví lidé, kteří se vyznají ve vnitřním uspořádání dopravních letadel. Letouny Aribus A330 totiž mají jinak uspořádána sedadla.

Podezření budí i formulace, že fotografie byly nalezeny na SIM kartě. Autor zprávy má zřejmě na mysli flashovou paměťovou kartu, která se používá u digitálních fotoaparátů, zatímco čipy SIM (Subscriber Identity Module) se používají v mobilních telefonech pro identifikaci účastníka v síti.

Foto: Archiv, Novinky

Fotografie, která má podle falešné zprávy zachycovat poslední chvíle na palubě zříceného airbusu.

Podle serveru Hoax.cz, který se specializuje na odhalování falešných zpráv na internetu, pocházejí snímky z upoutávky k seriálu Ztraceni. Poprvé byly vydávány za autentické před třemi lety po vzdušné srážce Boeingu 737 s malým letadlem nad Brazílií. Dopravní letoun se 29. září 2006 zřítil do husté džungle, nehodu nepřežil nikdo ze 154 lidí na palubě.

Reklama

Související témata:

Související články

Air France vyměnila rychloměry u airbusů

Francouzská letecká společnost Air France už vyměnila sondy pro měření rychlosti u všech dálkových letounů typu Airbus A330 a A340. Oznámil to v pondělí mluvčí...

Výběr článků

Načítám