Hlavní obsah

Česká pirátská strana má povolení ministerstva a chce do parlamentu

Novinky, Miloslav Fišer
Praha

Minulý týden ve středu zaregistrovalo ministerstvo vnitra nový politický subjekt - Českou pirátskou stranu (ČPS). Ta se chce zúčastnit předčasných voleb do Sněmovny. Strana tvrdí, že neobhajuje porušování autorských práv, ale usiluje o jejich změnu.

Foto: mif, Novinky

Internetové stránky České pirátské strany.

Článek

"Cítíme, že některé zájmové skupiny by internet rády proměnily na nástroj moci, konzumu a dohledu nad životem občana. My jej chceme zachovat jako nástroj vnější a vnitřní svobody, jako místo, ve kterém má člověk nárok jak na anonymitu, tak na soukromí, ve zkratce jako svobodný prostor," vysvětlil záměry strany její zakladatel Jiří Kadeřávek.

„Po registraci strany nás čeká nábor prvních členů, ustavující fórum a vznik stranických struktur. Vzápětí začínáme pracovat na přípravě kandidátek,“ doplnil člen přípravného výboru a kandidát na předsedu nové strany Kamil Horký.

Piráti mají podle průzkumu podporu lidu

V nedávno zveřejněném průzkumu agentury Network Media Service vyšlo najevo, že 40 procent internetové populace v České republice stahuje z internetu především hudbu a filmy, mezi lidmi do 30 let je to dokonce více než 60 procent. Většina respondentů nesouhlasí s tvrdými postihy za porušování autorských právních norem. Podporu České pirátské straně vyjádřilo přes 50 procent účastníků výzkumu.

"Průzkum mimo jiné ukázal, že takzvané počítačové pirátství je mezi občany ČR běžný jev. I přes to, že stahování softwaru bez licence je podle platné legislativy trestný čin, nebálo se k němu přiznat 21 procent dotázaných. Stejně důležitý je názor většiny dotázaných na otázku, zda si myslí, že současná legislativa podporuje rozvoj kultury. Více než tři čtvrtiny dotázaných odpověděly na tuto otázku záporně,“ uvedl Horký.

Myšlenka založit v Česku pirátskou stranu vznikla v polovině dubna v reakci na rozsudek švédského soudu, který odsoudil provozovatele internetového portálu The Pirate Bay. Nová česká strana plně kopíruje ideový program švédské Pirátské strany, která vznikla v roce 2006, kdy začalo stíhání Pirate Bay. Švédským pirátům se v eurovolbách navíc podařilo získat díky 7,13 procenta hlasů převážně od mladých lidí europoslanecké křeslo. [celá zpráva]

Anketa

Volili byste pirátskou stranu, která se snaží změnit autorské zákony
ano
65,6 %
ne, i když s její snahou souhlasím
27,6 %
ne, s její snahou nesouhlasím
6,8 %
Celkem hlasovalo 9419 čtenářů.

Piráti jsou i na Slovensku

Po úspěchu Pirátské strany ve Švédsku, kde se tato strana probojovala do Evropského parlamentu, vzniká podobné seskupení také na Slovensku. Strana chce prosadit komplexní reformu autorského zákona, zrušení všeobecných patentových práv například pro léky a posílení ochrany soukromých údajů uživatelů internetu.

Organizátoři chtějí v nejbližší době zahájit petici na získání 10 000 podpisů, které jsou potřebné k úřednímu zaregistrování strany. Ta by se poté mohla ucházet o hlasy voličů například v parlamentních či komunálních volbách.

Reklama

Výběr článků

Načítám