Hlavní obsah

Počítačoví piráti z Akademie věd stanuli před soudem

Novinky, Miloslav Fišer
Praha
Aktualizováno

Trojice mladíků, kteří podle obžaloby v prostorách Akademie věd provozovali počítačový server na sdílení nelegálních kopií filmů, hudby, softwaru a počítačových her, v pátek stanula před soudem. Obvodní soud pro Prahu 8 je může odsoudit až ke dvěma rokům vězení nebo peněžitému trestu.

Foto: Novinky

Za porušování autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi, mladíkům hrozí až dva roky vězení.

Článek

Trojice mladíků dostala 15. dubna tresty odnětí svobody po dobu jednoho roku s podmíněným odkladem na dva roky. Protože ale s rozsudkem nesouhlasili, zabývá se kauzou pražský soud. [celá zpráva]

Policisté objevili servery s nelegálními soubory loni v dubnu. Podle vyjádření federace hudebního průmyslu (IFPI) mladíci z počítačů s více než 20 pevnými disky s nelegálním obsahem. Znalecké posudky hovořily o tom, že škoda přesáhla rekordní sumu 35 miliónů korun.

Vzniklá škoda se přitom v takových případech běžně určuje předpokladem, že všichni, kdo si nelegální kopie stáhli, by si je jinak šli koupit. Řada počítačových odborníků to ale označuje za nereálné a zavádějící.

Trojici mladíků obžaloval státní zástupce pro Prahu 8 na konci března za to, že v budově Akademie věd provozovali počítačový server s nelegálními filmy, hudbou, softwarem a počítačovými hrami. Za porušování autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi, jim hrozily až dva roky vězení.

"Tresty by pro mladíky vzhledem k vzniklé škodě měly být určitě nepodmíněné a sloužit jako odstrašující případ pro ostatní. Většina lidí si totiž vůbec neuvědomuje, že stahováním nebo sdílením nelegálního softwaru porušují zákon a myslí si, že jsou nepostižitelní,“ řekl Novinkám Jan Hlaváč z protipirátské organizace BSA.

Počítačoví piráti způsobují škody za milióny

Případ není ojedinělý. Letos v březnu obvinila policie z trestného činu porušování autorských práv šestadvacetiletého muže z Rýmařova na Bruntálsku, který pomocí internetu nabízel nelegální kopie filmů včetně úplných novinek. Škoda, kterou měl způsobit, je vyčíslena na 52 miliónů korun.

"Je to zatím největší případ porušování autorských práv, jaký policie na Bruntálsku odhalila,“ uvedla mluvčí policie Pavla Tušková. Dodala, že muž v období od února do září minulého roku nabízel po internetu více než 600 filmů různých žánrů, a to za 35 korun za jedno DVD.

Spolu s filmovým pirátem se policie zaměřila také na samotné zákazníky, kteří si nosiče objednávali. Podle mluvčí zjistila policie prozatím několik desítek zákazníků z celé republiky, kteří si měli od obviněného koupit celkem 138 filmů. "Policisté u obviněného zajistili dalších 456 nosičů a také notebook s externím harddiskem,“ dodala mluvčí.

V paměti policistů je také případ devatenáctiletého mladíka, který na internet umístil nelegální kopii amerického animovaného snímku Simpsonovi ve filmu. Muž jednoduše natočil film v kině na digitální kameru. Za to musel uhradit společnosti Bontonfilm částku ve výši 150 tisíc korun, hrozily mu přitom až dva roky vězení.

Počítačové pirátsví v Česku

Za posledních čtrnáct let se podařilo v Česku snížit míru pirátství o 27 procentních bodů. Při srovnání tuzemské míry pirátství s dalšími šestadvaceti členskými státy EU se Česko umístilo podle studie společnosti IDC na dobrém 11. místě, nicméně stále značně převyšuje evropský průměr.

V závěsu za Českem jsou veškeré státy východního bloku, ale i některé západoevropské a jihoevropské státy EU, například Francie (42 %), Itálie (49 %) a Španělsko (43 %). Sousední Slovensko se s 45 procenty umístilo na 16. příčce. Nejméně se nelegální software v rámci Evropy užívá v Lucembursku (21 %) či již tradičně v sousedním Rakousku a skandinávských státech (25 %).

Nejhorší situace je v Rumunsku a Bulharsku (68 %) a ze sousedních států v Polsku, kde se již druhým rokem nelegálně užívá 57 procent softwaru. Nejvíce se nelegálně šíří operační systém Windows a populární kancelářské softwarové balíky, grafické programy, antiviry a počítačové hry. Mezi nejpoškozovanější výrobce softwaru patří firmy Microsoft, Adobe, Autodesk, Corel a Symantec.

Podobné úniky filmových trháků krátce po premiéře nejsou ojedinělé. Z filmů českých tvůrců byly podobným způsobem šířeny například snímky Vratné lahve Jana Svěráka a Medvídek Jana Hřebejka.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám