Hlavní obsah

Nové české školní písmo vyhrálo v prestižní světové soutěži

Právo, Marek Přibil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Typografický systém Comenia – České školní písmo autorů Tomáše Brousila, Radany Lencové a špičkového typografa Františka Štorma získal dvě vůbec nejprestižnější ocenění v mezinárodní soutěži evropského designu EdAwards 2009 ve švýcarském Curychu. Písmo pro školáky vyhrálo zlatou medaili v kategorii Originální písmo a zároveň cenu poroty.

Foto: Novinky

České školní písmo je výtvorem autorů Tomáše Brousila, Radany Lencové a typografa Františka Štorma.

Článek

Comenia je mj. i jednoduché a praktické psací písmo pro děti, které je moderní a současné. Kostra je stejná jako u základní abecedy, postrádá však serify (u malé i velké abecedy), veškeré spojovací tahy a tím i možnost ligaturních napojení. Je vhodná zejména pro disgrafické děti.

Comenia, která má ambice nahradit současnou abecedu, již se děti učí, se dá použít i jako písmový font pro práci s počítačem. Děti stále ve škole používají předlohové psací písmo z 19. století. Na vysokých školách neexistuje grafický standard pro odevzdávání písemných prací. Grafická úprava je leckdy příšerná.

I proto vznikl projekt Comenia, na kterém se podíleli přední čeští grafici a typografové. Jeho smyslem je dát též studentům a vyučujícím ideální písmo, jež by nemělo nedostatky, jaké mají běžně používaná písma v textových editorech.

Foto: Novinky

Část znakové sady písma Comenia Serif Regular ve formátu Opentype

Jako například nejpoužívanější písmo Times New Roman, které vzniklo ve třicátých letech na objednávku pro londýnský deník The Times a které nakreslil Stanley Morison. Morison se k zakázce dostal mj. díky článku, v němž kritizoval deník The Times za špatný tisk a nevhodné písmo.

Proč je ale Times New Roman, který se stal součástí Amerických Windows a Office a který se díky tomu používá na všech úřadech, ve slabikářích a v němž píše na počítači snad každý Čech, průměrný, ač použitelný?

Podle oslovených grafiků je totiž verze, kterou koupil Microsoft od firmy Monotype, špatně počeštěná. „Diakritická znaménka naprosto odporují českým typografických pravidlům – tedy háčky a čárky,“ řekl Právu přední český grafik Filip Blažek. Podle něj Microsoft i Monotype o situaci ví, ale od roku 1991 s ní nic nedělá, ač firmy čeští designéři bombardují připomínkami už od půlky 90. let.

Foto: Novinky

Část znakové sady písma Comenia Serif Italic ve formátu Opentype

Takové nedostatky jako Times New Roman už nemá například písmo Times z jiné distribuce, které používá i deník Právo. Porovnejte například ď v písmu Times v deníku Právo a písmo ď v písmu Times New Roman ve vašem textovém editoru; tam je diakritické znaménko vytvořeno z interpunkční čárky. Porovnat můžete i háčky a čárky, rozdíl je patrný na první pohled.

Nedostatky písma české verze písma Times New Roman tvrdě kritizují přední čeští typografové a grafici již od půlky 90. let, a to i zejména proto, že se používá v čítánkách či slabikářích. I z tohoto popudu vzniklo v rámci projektu Comenia české písmo Comenia Text, jež je výsledkem dlouhodobého výzkumu v oblasti ergonomie čtení tiskových a elektronických publikačních technik i vývoje písma. Jeho tvary, proporce a estetické kvality jsou upraveny také k eliminaci únavy očí.

Reklama

Výběr článků

Načítám