Hlavní obsah

Česká strana počítačových pirátů chce kandidovat do parlamentu

– Praha
Novinky, Miloslav Fišer

Ministerstvo vnitra obdrželo minulý týden návrh na registraci České pirátské strany. Díky početné skupině příznivců získal přípravný výbor už krátce po svém založení dostatek podpisů pro legitimní vznik strany. Ta se chce zúčastnit předčasných voleb do Sněmovny. Strana tvrdí, že neobhajuje porušování autorských práv, ale usiluje o jejich změnu.

Článek

Myšlenka založit v Česku Pirátskou stranu vznikla v polovině dubna v reakci na rozsudek švédského soudu, který odsoudil provozovatele internetového portálu The Pirate Bay. Nová česká strana by měla plně kopírovat ideový program švédské Pirátské strany, která vznikla v roce 2006, kdy začalo stíhání Pirate Bay, a letos se pokusí získat mandát v Evropském parlamentu. [celá zpráva]

Vznik České pirátské strany podpořilo během dvou dnů pomocí elektronické petice přes dva tisíce sympatizantů. Během měsíce vznikly krajské přípravné výbory v 10 ze 14 krajských měst a byly připraveny dokumenty nezbytné pro registraci strany, včetně jednoho tisíce fyzických podpisů.

Piráti mají podle průzkumu podporu lidu

V nedávno zveřejněném průzkumu agentury Network Media Service vyšlo najevo, že 40 procent internetové populace v České republice stahuje z internetu především hudbu a filmy, mezi lidmi do 30 let je to dokonce více než 60 procent. Většina respondentů nesouhlasí s tvrdými postihy za porušování autorských právních norem. Podporu České pirátské straně vyjádřilo přes 50 procent účastníků výzkumu.

"Průzkum mimo jiné ukázal, že takzvané počítačové pirátství je mezi občany ČR běžný jev. I přes to, že stahování softwaru bez licence je podle platné legislativy trestný čin, nebálo se k němu přiznat 21 procent dotázaných. Stejně důležitý je názor většiny dotázaných na otázku, zda si myslí, že současná legislativa podporuje rozvoj kultury. Více než tři čtvrtiny dotázaných odpověděly na tuto otázku záporně,“ obhajuje záměry strany člen přípravného výboru Kamil Horký.

Strana versus autorská práva

"Nechceme krást, nekrademe a krást nebudeme a o počítačové pirátství ve smyslu kradení softwaru se nejedná, striktně jej odsuzujeme. Nechceme omezovat autorská práva, chceme revidovat jejich ochranu. Chceme najít nový modus vivendi pro autorská díla a internetovou generaci. Nejsme puberťáci,“ řekl Novinkám již dříve zakladatel České pirátské strany Jiří Kadeřávek.

"S warezem (počítačovým pirátstvím pozn. red.) se to má jako s rychlostí na silnicích. Čím více ji omezujete, tím více řidičů padá do kolonky piráti silnic. Čím více prodlužujete autorskou ochranu díla, tím více uživatelů internetu se dostává do konfliktu se zákony. Co je horší, obsah na internetu nezná značku Omezení rychlosti jízdy. To znamená, že žijete v permanentní nejistotě, že obsah se kterým pracujete, je chráněn a vy se dopouštíte kriminálního jednání. Jediná možnost je zcela rezignovat na možnost sdílení audiovizuálních a časem i psaných děl na internetu," dodal Kadeřávek.

Švédští piráti mají ve volbách šanci

Švédská Piratpartiet má reálnou šanci uspět ve volbách do Evropského parlamentu, průzkumy ji aktuálně přisuzují osmiprocentní podporu.

"Establishment a politici vyhlásili válku celé naší generaci. Naši politici jsou digitální negramoti. Potřebujeme politiky, kteří se nenechají zastrašit cizí mocí. Hlasovat v evropských volbách je důležitější než kdy předtím,“ komentoval situaci před volbami Rick Falkvinge, šéf Pirátské strany ve Švédsku.

Založení strany je nehorázné, tvrdí BSA

"Přijde mi naprosto absurdní, aby podobná strana vznikla. Je to čirý populismus. Je to stejné, jako kdyby vznikla strana na podporu automobilových zlodějů či legalizace drog. Nikdo nesmí mít právo zasahovat autorům do jejich práv,“ řekl Novinkám Jan Hlaváč z protipirátské organizace BSA.

"Zpravidla mladým lidem se často nelíbí, že sdílení nelegálních dat je obecně považováno za krádež. Přestože jsou si vědomi, že sdílením dat porušují zákon, tak jim jejich nelegální počínání nevadí a snaží se své jednání obhájit. Je nebezpečné, aby se někdo omezování základních svobod, jako jsou práva autorů, domáhal politickou cestou. Je to extrémistický přístup na stejné úrovní s omezováním jiných lidských práv,“ dodal Hlaváč.

Reklama

Výběr článků

Načítám