Hlavní obsah

Obama zřídil nový úřad, který bude chránit americký kyberprostor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americký prezident Barack Obama v pátek oznámil zřízení zvláštního úřadu při Bílém domě na ochranu kybernetického prostoru. Na starosti bude mít takzvanou digitální bezpečnost a ochranu amerického počítačového prostoru před útoky domácích i zahraničních hackerů, počítačových pirátů i počítačové špionáže. Šéfa nového úřadu prezident jmenuje později.

Foto: Larry Downing , Reuters

Americký prezident Barack Obama

Článek

"Kyberprostor je reálný a reálná jsou také rizika s ním spojená," uvedl Obama. Řekl, že jeho vláda nemá v úmyslu diktovat nějaké počítačové bezpečnostní standardy soukromému sektoru, ale samotný průmysl nejvyspělejších technologií naléhal, aby v Bílém domě byl expert na kybernetickou bezpečnost s přímým přístupem k prezidentovi.

"Naše snaha o zajištění počítačové bezpečnosti nebude zahrnovat, opakuji nebude zahrnovat, monitorování sítí soukromého sektoru nebo internetu. Zachováme a budeme chránit osobní soukromí a občanské svobody, jimž jsme jako Američané oddáni. Samozřejmě, že jsem pevně oddán neutralitě sítí, abychom mohli zachovat internet takový, jaký má být - otevřený a svobodný," řekl Obama.

"Nyní náš virtuální svět ohrožují viry. A to jsme teprve začali využívat příští generaci technologií, které přemění naše životy takovým způsobem, jaký si dokonce dnes ani neumíme představit," zdůraznil. Podle jeho slov se Spojeným státům dlouhou dobu nedařilo odpovídajícím způsobem chránit bezpečnost svých počítačových sítí. Proto se prý také rozhodl jmenovat nového "kybercara", který bude mít celoamerickou počítačovou bezpečnost na starosti. Koho chce do funkce koordinátora počítačové bezpečnosti jmenovat, ale Obama neřekl.

Počítačová kriminalita jako nejzávažnější problém

"Je jasné, že od nynějška je tento kyberprostor jedním z nejvážnějších problémů, s nimiž je naše země konfrontována, protože jde o ekonomiku a o národní bezpečnost. Je rovněž jasné, že naše vláda a naše země nejsou v tomto směru tak dobře připravené, jak by měly být. Od nynějška bude k naší digitální infrastruktuře, sítím a počítačům, s nimiž denně pracujeme, přistupováno tak, jak je nutné, to znamená jako k zásadnímu prvku národní strategie. Obrana této infrastruktury bude prioritou národní bezpečnosti," řekl Obama.

Vzhledem k významu nové funkce a také vzhledem k důležitosti počítačů v americké ekonomice bude nový představitel přímo komunikovat s prezidentem a předkládat své zprávy jak Radě národní bezpečnosti, tak i Národní hospodářské radě. "Pro Ameriku je to transformační moment," prohlásil Obama. Pro prezidenta je takzvaná digitální bezpečnost - ať jde o zabezpečení počítačových systémů elektrických rozvodných sítí, počítačových sítí burz a devizových trhů, o řízení letového provozu na letištích nebo o spotřebitele, kteří provádějí platby přes internet - jednou z hlavních priorit, napsala agentura AP.

Hackeři ukradli data o amerických stíhačkách

Zatím neznámé skupince hackerů se prý podařilo v dubnu získat tisíce důvěrných souborů o nových amerických bojových letounech F-35 Lightning II, když pronikli do počítačových systémů amerického ministerstva obrany. Upozornil na to server CNN s tím, že stopy po hackerech údajně vedou do Číny.

Bývalí představitelé vlády se navíc obávají, že by hackeři mohli všechna data k bojovým letounům využít k postavení vlastní stíhačky. Letouny F-35 Lightning II jsou v současné době nejmodernějšími a nejlépe vybavenými stroji a patří mezi nejnákladnější zbrojní program americké armády. Podobné cílené útoky hackerů na citlivé vládní informace přitom nejsou v Americe vůbec ojedinělé.

Podle amerického serveru WPXI měli hackeři letos v březnu odcizit také kompletní tajná data o americké prezidentské helikoptéře Marine One. Všechny údaje měly podle bezpečnostní agentury Tiversa, která monitoruje přenášená data přes výměnné sítě, putovat do Íránu.

„Data o prezidentské helikoptéře nejspíše unikla výrobci zabezpečovacích systémů v americkém městečku Bethesda. Tamní zaměstnanci měli všechny údaje o vrtulníku v programu pro sdílení dat na internetu,“ uvedl Bob Boback z bezpečnostní organizace Tiversa.

Podle něj pracovníci sdíleli data ve známých programech jako jsou LimeWire nebo BearShare. Právě tato síť měla být napadena hackery. Získaná citlivá data o konstrukčních úpravách helikopréty a inženýrských i komunikačních protokolech byla následně podle agentury Tiversa odeslána na íránskou IP adresu.

Americký prezident také vyzval k zahájení rozsáhlé vzdělávací kampaně, jejímž cílem bude upozornit veřejnost na nebezpečí, která na ně mohou číhat ve virtuálním světě, ale také zajistit, aby veřejnost vůbec dokázala registrovat technologický pokrok. V rámci boje proti počítačové kriminalitě chce také americké ministerstvo obrany vytvořit nové velitelství, které bude mít výlučně na starost bezpečnost počítačového prostředí a boj proti počítačovým pirátům a teroristům. O tom ale, jak už bylo dříve oznámeno, v pátek Obama nehovořil.

Reklama

Výběr článků

Načítám