Hlavní obsah

Právník Intelu: Proti rekordní pokutě od EU budeme bojovat

Novinky, Miloslav Fišer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Santa Clara

Společnost Intel, jeden z největších výrobců počítačových čipů na světě, se bude snažit bojovat proti rekordní antimonopolní pokutě ve výši 1,06 miliardy eur, tedy v přepočtu přibližně 28 miliard korun. Tu mu minulý týden vyměřila Evropská komise. Uvedl to nejvyšší právní zástupce firmy Bruce Sewell.

Článek

Intel obvinila Evropská komise z omezování konkurence již loni. Firma měla konkurenční společnost AMD údajně poškozovat tím, že výrobcům počítačů nabízela slevy za to, když nebudou jejich procesory montovat do svých počítačových sestav.

"Slevy Intelu byly poskytovány výměnou za nepoužívání konkurenčních produktů. To narušilo konkurenci na trhu omezením volby místních výrobců počítačů při výběru obchodních partnerů," uvedla komise.

"Jsme přesvědčeni, že jsme neporušili evropské zákony. Na konkurenčním trhu, na němž působí jen dva hlavní dodavatelé, je přirozeným výsledkem, že obchodní úspěch jedné firmy je neúspěchem pro tu druhou,“ uvedl Paul Otellini, prezident a generální ředitel společnosti Intel.

Boj s Bruselem nebude pro Intel jednoduchý

Podle právníka Sewella nebude ale boj s Bruselem vůbec jednoduchý, protože všechny evropské soudy budou sympatizovat s rozhodnutím komise.

Ředitel Intelu Otellini ale tvrdí, že Intel bude v průběhu odvolacího řízení s Evropskou komisí spolupracovat tak, aby zajistili soulad s jejím rozhodnutím.

Pokutu udělila loni Intelu za zneužívání monopolu také Korejská komise pro poctivý obchod (KTFC). Podle rozhodnutí, kterému předcházelo tříleté vyšetřování, nakonec firma musela zaplatit 26 miliónů dolarů, tedy přibližně 410 miliónů korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám