Hlavní obsah

Počítačový gigant HP se topí v krizi, propustí dalších šest tisíc zaměstnanců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

San Francisco

Americký počítačový gigant Hewlett-Packard (HP) se nemůže stále vzpamatovat z krize. Ve druhém fiskálním čtvrtletí mu kvůli slabšímu prodeji počítačů a tiskáren klesl zisk o 17 procent na 1,72 miliardy dolarů (33,7 miliardy Kč). Firma současně v prohlášení o své finanční situaci zveřejněném v noci z úterý na středu uvedla, že propustí dalších 6400 zaměstnanců, tedy zhruba dvě procenta celkové pracovní síly.

Foto: Archiv, Novinky

I přes krizi pomáhá v tržbách společnosti prodej miniaturních netbooků, které jsou levnější obdobou klasických laptopů. Ilustrační foto HP Mini-Note.

Článek

Tržby společnosti se za tři měsíce do konce dubna snížily o tři procenta na 27,4 miliardy dolarů. Bez zahrnutí vlivu změn směnných kurzů se zvýšily o tři procenta. Společnost dodala, že dodatečné propouštění se dotkne hlavně výroby.

HP vyrábí kromě osobních počítačů a tiskáren počítačové servery či náplně do tiskáren. Celkem firma zaměstnává 321 tisíc zaměstnanců a již dříve uvedla, že kvůli loňské akvizici firmy EDS propustí 24 600 zaměstnanců.

Tržby divize tiskáren klesly o 23 procent, z toho příjmy z prodeje doplňků, včetně náplní, se snížily o 14 procent. Tržby divize firemních serverů se propadly o 28 procent.

Podle HP dodávky osobních počítačů zůstaly na zhruba stejné úrovni jako před rokem, příjmy z jejich prodeje se však snížily. Recese a slabý zájem o nové počítače přiměly obchodníky snížit ceny.

Zvyšuje se také zájem o malé a levné netbooky

Prodej notebooků neustále stoupá díky nebývalému zájmu zákazníků o miniaturní netbooky, jejichž cena začíná už okolo pěti tisíc korun. Přitom na práci poslouží stejně dobře, jako dvojnásobně drahé laptopy. Příjmy z prodeje laptopů se snížily o 13 procent a stolních počítačů o 24 procent.

Miniaturní netbooky jsou nejčastěji osazovány procesory Intel Atom. Jejich výkon není příliš vysoký, porovnávat je můžeme s počítači s procesory Pentium III, které se prodávaly v roce 2000.

Finanční krize prospívá Linuxu

Díky finanční krizi slaví úspěch volně dostupný operační systém Linux, který je možné zdarma stáhnout na internetu. Svědčí o tom průzkum společnosti Novell, která pracuje na vývoji linuxové distribuce SUSE.

Z průzkumu vyplývá, že v době hospodářského úpadku 62 % společností nechce zbytečně utrácet za nové počítače a softwarové licence. Více než polovina dotázaných uvažuje o tom, že v letošním a příštím roce začne na serverech i běžných počítačích využívat výhradně operační systém Linux.

Průzkum probíhal mezi 330 významnými společnostmi v Americe, Západní Evropě a Asii. Podle IT manažerů z oslovených společností ale nemají zaměstnanci dostatečné zkušenosti s Linuxem, znají spíše rozšířenější Windows.

Kvůli nízkému výkonu Atomu nejsou většinou netbooky vybaveny nejnovějším operačním systémem Windows Vista. Jsou u nich starší Windows XP nebo méně náročné a levnější linuxové distribuce. S takovým systémem laptop svižně pracuje při brouzdání po internetu, úpravě fotek nebo práci s textovými dokumenty. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám