Hlavní obsah

Rumunský programátor vytvořil pro své kočky dvířka na bezpečnostní čip

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rumunský programátor Ioan Ghip vyvinul speciální kočičí dvířka, která díky počítačové technice dovolí projít pouze jeho kočkám. Napsal to ve čtvrtek rumunský zpravodajský web Romanian Times. Ghip tak chtěl zabránit tomu, aby kočky sousedů vyjídaly jeho miláčkům misky.

Foto: Dana Kysučanová, Novinky

Dvířka se otevřou jen kočkám, které mají čip v obojku.

Článek

Ghipovy kočky Penny a Gus mají v obojku pasivní RFID čip, který reaguje na vysílač umístěný u dvířek. Jakmile se jedna z koček dostane do blízkosti vysílače, zařízení automaticky dvířka odblokuje.

Zařízení tak zmařilo nezvané kočičí návštěvy jeho garáže, kde Penny s Gusem žijí. RFID čip, který navazuje na čárové kódy, se používá také k identifikaci zboží.

Nad vchodem do garáže je navíc umístěna webová kamera, která posílá fotky na kočičí profil v komunitní internetové síti Twitter. Twitter umožňuje s přáteli sdílet fotografie či dokumenty, nabízí také možnost rychlé komunikace.

Ghip, který pochází z Rumunska, ale v současné době žije v USA, tak na Twitteru může sledovat, co jeho kočky právě dělají. Dozvěděl se například, že od 20. března opustily garáž jeho domu celkem 673krát.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám