Hlavní obsah

Na internetu je nová digitální knihovna s publikacemi z celého světa

Organizace Spojených národů pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO) se sídlem v Paříži v pondělí uvedla do provozu Světovou digitální knihovnu, která má umožnit miliónům zájemců dostat se prostřednictvím internetu do archivů velkých mezinárodních i národních knihoven.

Článek

Projekt uskutečnili počítačoví experti americké Kongresové knihovny s technickou pomocí pracovníků Alexandrijské knihovny v Egyptě.

Světová digitální knihovna bude fungovat jako internetový vyhledávač v sedmi světových jazycích, a to v angličtině, francouzštině, španělštině, portugalštině, ruštině, čínštině a arabštině.

Umožní najít nejen digitalizované knihy, ale i snímky map a rukopisů a také fotografie, filmy a další obrazové záznamy poskytnuté národními knihovnami, které jsou nebo ještě budou zapojeny do projektu.

UNESCO doufá, že knihovna rozšíří porozumění mezi kulturami a zpřístupní kulturní pokladnici světa lidem, kteří jiné možnosti k nahlédnutí do ní nemají. Studijní materiál, který má být k dispozici, má sloužit nejen studentům a vyučujícím, ale i širokému publiku.

  • Stránky Světové digitální knihovny naleznete ZDE.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám