Hlavní obsah

Pražská deklarace má přispět k bezpečnějšímu internetu pro děti

Novinky, Miloslav Fišer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Zajistit bezpečnější internet pro děti si dali za úkol zástupci evropských zemí a nejrůznějších nestátních organizací. V čele s ministrem vnitra Ivanem Langerem proto v pondělí představili takzvanou Pražskou deklaraci, pomocí které chtějí zlepšit spolupráci při boji proti nelegálnímu obsahu a chování na internetu.

Foto: Profimedia.cz

Každé páté dítě již někdy od neznámé osoby dostalo prostřednictvím internetu nabídku na setkání.

Článek

„Mezinárodní ochrana dětí je jednou z klíčových priorit Ministerstva vnitra během předsednictví. Věnujeme jí maximální pozornost. Důkazem, že to myslíme skutečně vážně, je i Pražská deklarace, kterou jsme vytvořili a dnes přijali. Ta přináší spolupráci institucí v rámci celé Evropy. Měla by vést k vytvoření podmínek pro bezpečnější internet pro děti,“ uvedl ministr vnitra Ivan Langer.

Pražská deklarace je podle Langera jako květina. Střed květiny představuje dítě. Z něj vykvétají lístky, které symbolizují spolupráci na ochraně dětí. Prvním lístkem jsou členské státy spolu se Švýcarskem a Norskem, na jejichž bedrech vedle politických opatření leží i opatření legislativní.

K odhalení pachatele na internetu je často nutné poskládat jednotlivé kousky informací podobně, jako archeolog skládá střípky staré vázy. A to bez spolupráce nelze.
ministr vnitra Ivan Langer

Dalším lístkem je mezinárodní spolupráce. Zde hrají klíčovou roli jak Evropská komise, tak organizace, jako je EUROPOL či INTERPOL. Ty díky koordinaci činností jednotlivých členských států mohou pomoci odhalit a usvědčit například rozsáhlé mezinárodní sítě zaměřené na dětskou pornografii.

Zbylé lístky pak tvoří neméně důležité organizace a instituce jako např. zástupci průmyslu, ať už se jedná o Internet Service Providers (ISP), mobilní operátory či sociální sítě, nebo neziskové organizace či školy, které mají ideální příležitost seznámit děti s hrozbami internetu,“ vysvětlil ministr Langer.

Internet nesmí sloužit k páchání trestné činnosti

„Naším společným cílem je vytvořit bezpečný prostor na internetu a minimalizovat možnost zneužití tohoto komunikačního prostředku k páchání trestné činnosti,“ uvedl policejní prezident Oldřich Martinů.

S tím souhlasil také Pierre Reuland z INTERPOLU, který představil databázi ICAD (INTERPOL Child Abuse Image Database). Ta podle něj od roku 2001 pomohla zachránit před dalším sexuálním vykořisťováním již přes 750 dětí z 35 zemí.

EU požaduje samoregulaci kvůli rostoucímu zájmu o mobilní internet také po mobilních operátorech. Nová dohoda by měla především zajistit rodičovskou kontrolu přístupu k obsahu určenému pouze dospělé. Operátoři by se podle dohody měli také zaměřit na realizace osvětových kampaní pro děti i rodiče.

"Ochrana dětí na internetu je pro nás velkou prioritou, proto jsme v červnu 2008 spustili službu Dětský profil. Tu mohou zdarma aktivovat rodiče svým dětem, aby je uchránili například před internetovými stránkami o drogách, násilí, alkoholu, od erotických seznamek a dalších pro děti nevhodných stránek. Zákazníci Vodafonu mají o službu velký zájem, každý měsíc ji svým dětem aktivují tisíce rodičů," řekl Novinkám mluvčí Vodafonu Mirek Čepický.

Reklama

Výběr článků

Načítám