Hlavní obsah

UNESCO spustí Světovou digitální knihovnu

– Paříž

Organizace Spojených národů pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO) se sídlem v Paříži v úterý spustí internetovou Světovou digitální knihovnu, která má umožnit miliónům zájemců dostat se do archivů velkých mezinárodních i národních knihoven.

Foto: archiv firmy Ikea, Právo

Díky novým internetovým stránkám by měli mít možnost přistupovat do archivů velkých národních i mezinárodních knihoven milióny lidí po celém světě. (Ilustrační fotografie)

Článek

UNESCO, které označilo knihovny za další prostředek ke vzdělávání po ukončení školní docházky, vyjádřilo naději, že projekt rozšíří porozumění mezi kulturami a zpřístupní kulturní pokladnici světa lidem, kteří jiné možnosti k nahlédnutí do ní nemají. Studijní materiál, který má být k dispozici, má sloužit nejen studentům a vyučujícím, ale i širokému publiku.

Světová digitální knihovna, jejíž internetová adresa bude prozrazena až v úterý, bude fungovat jako internetový vyhledávač v sedmi světových jazycích, a to v angličtině, francouzštině, španělštině, portugalštině, ruštině, čínštině a arabštině. Umožní najít nejen digitalizované knihy, ale i snímky map a rukopisů a také fotografie, filmy a další obrazové záznamy poskytnuté národními knihovnami, které jsou nebo ještě budou zapojeny do projektu.

Dokumenty budou k dispozici samozřejmě v mnoha původních národních jazycích. Nebudou chybět například staré spisy z Číny, arabské a perské kaligrafie. První knihovny, které přispěly svými elektronickými záznamy, jsou z Brazílie, Británie, Číny, Egypta, Francie, Japonska, Ruska, Saúdské Arábie a Spojených států. Zapojení do projektu přislíbily také Slovensko, Katar, Maroko, Mexiko a Uganda.

UNESCO by do konce roku chtělo zmobilizovat do akce celkem 60 zemí, z nichž mnohým je připravena s logistickými pracemi a digitalizací dokumentů pomáhat. Na projektu se podílí ještě 32 dalších partnerských institucí, a to především americká Kongresová knihovna, která s nápadem na jeho uskutečnění přišla v roce 2005 a také jej s technickou pomocí Alexandrijské knihovny zrealizovala.

Anketa

Bude pro vás Světová digitální knihovna přínosem?
Ano, určitě.
16,2 %
Ano, ale jsem zvědav(a), kolik materiálu bude k dispozici.
74,8 %
Ne, ale věřím, že pro ostatní ano.
6,7 %
Ne, knihy nečtu.
2,3 %
Celkem hlasovalo 389 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám