Hlavní obsah

Ukončení analogového vysílání v Praze zvedá zájem o kabelovou TV

Praha

Blížící se vypnutí analogového televizního vysílání v Praze zvýšilo v posledních týdnech zájem o příjem kabelové televize a televize po internetu. Počet nových smluv se podle informací operátorů zvýšil o desítky procent. Pražská analogová tma má nastat po 30. dubnu.

Článek

"Počet nových zákazníků z řad domácností se od začátku března zvýšil o více jak desetinu a počet domovních objektů, které se rozhodly pro hromadný odběr, vzrostl od stejného data více než pětkrát," uvedl mluvčí největší kabelové firmy UPC František Malina.

V současnosti využívá podle neoficiálních odhadů digitální kabelovou televizi od UPC v celé ČR kolem 340 000 zákazníků. Z toho více než třetina v Praze. Nabídka na hromadný odběr signálu běží v Praze od začátku roku a zatím ji využilo mezi 20 000 a 30 000 domů.

Telefónica O2 přišla kvůli vypínání vysílání ze žižkovského vysílače s nabídkou televize přes internet za sníženou cenu o třetinu na 300 korun měsíčně na dobu jednoho roku.

Zákazník si ale musí pořídit i připojení k internetu, jinak zaplatí 400 korun. Počet zákazníků vzrostl od začátku roku ze 115 000 na téměř 130 000. Vedle televizních pořadů nabízí O2 i videotéku, která již zaznamenala přes jeden milión stažených pořadů.

Digitalizace ČR bude dokončena v roce 2012

Pokud bude dodržen technický plán přechodu zemského analogového televizního vysílání na zemské digitální televizní vysílání, vydaný jako nařízení vlády č. 161/2008, měla by být Česká republika pokryta do konce roku 2012.

Vysílací síť 1 pro veřejnoprávní vysílání by měla dosáhnout 95% pokrytí obyvatelstva už v roce 2010. Po ukončení analogového vysílání z vysílače Praha-Žižkov na konci dubna skončí v září i vysílání z Plzně-Krašova a v říjnu i z Prahy-Cukráku.

Na rozdíl od analogového signálu si u digitálního vysílání může každý vybrat z několika různých druhů příjmu. V následující tabulce si uvedeme, jaké máme možnosti.

Druhy digitálního televizního vysílání
Pozemní digitální televize DVB-T
Zemský digitální příjem je nejlevnějším způsobem, jak se dostat k digitální televizi. Představuje také jediný nezpoplatněný příjem televize, nepočítáme-li sledování nekódovaných satelitních programů. V České republice je zemský příjem televize také zdaleka nejoblíbenějším, takže se týká největšího počtu domácností.
Satelitní příjem DVB-S
Satelitní televize má oproti rozšířenějšímu zemskému příjmu televizního signálu mnoho výhod, například v tom, že divák nemusí čekat, kdy v jeho regionu začne vysílat digitální vysílač. Na druhou stranu existuje i několik nevýhod, z nichž asi největší je fakt, že mnoho televizních programů musí svůj signál ze satelitu kódovat a bez přístupové karty se k němu divák nedostane.
Digitální kabelová televize DVB-C
Kabelovou televizi můžete přijímat buď v analogové podobě nebo digitálně. Vypínání analogových televizních vysílačů se analogové kabelové televize netýká a záleží čistě na poskytovateli kabelové televize, zda a kdy se rozhodne analogové vysílání ukončit a plně se soustředit na provozování digitální kabelové televize.
Příjem přes internet IPTV
Digitální vysílání přes pevnou linku (IPTV) skýtá všechny možnosti doplňkových služeb, s nimiž si diváci obecně spojovali digitální televizi. Je plně interaktivní, zákazník si může prostřednictvím zpětného kanálu objednávat filmy v domácí videotéce nebo konkrétní televizní přenosy sportovních zápasů. IPTV je také dostupnější než další podobná služba, kabelová televize.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám