Hlavní obsah

Firmy v USA a Evropě chtějí letos snížit výdaje za IT

Manažeři pro informační technologie ve firmách z USA a Evropy předpokládají, že letos klesnou podnikové výdaje na IT o 5,1 procenta. Vyplývá to z výsledků průzkumu, který mezi 104 šéfy IT posledních šest týdnů dělal finanční ústav UBS.

Článek

Většina z oslovených manažerů předpokládá, že se určité oživení objeví ve druhé polovině roku. Pokud se tak nestane, budou ale rozpočty dál seškrtávat. Ze čtveřice strategických IT partnerů Cisco, Hewlett-Packard, IBM a Microsoft jmenovali manažeři jako nejdůležitější Microsoft. Těsně ho následovaly HP a Cisco.

Výdaje za hardware podle průzkumu budou stagnovat, nebo klesnou. Nejlépe z toho vycházejí HP a IBM díky tomu, že mají široké rozpětí služeb a softwaru pro datová centra. Prioritou jsou také servery, tedy počítače zajišťující služby jiným počítačům.

Snižování nákladů údajně nahrává především zařízením od HP a Dellu, a to díky jejich razantní cenové politice. UBS zaznamenala posun k levnějším serverům, což nevyznívá příznivě pro Sun Microsystems, který se soustředí na zařízení v horním segmentu trhu. Dvě třetiny dotázaných říkají, že průměrná životnost osobního počítače ve firmě je tři roky a více.

Vlna výdajů za osobní počítače se podle UBS tedy rýsuje na příští rok. V případě softwaru se obecně předpokládá, že se bude více utrácet za Microsoft, Citrix a Oracle. Méně se pak počítá s výdaji za Autodesk, CA a McAfee, protože firmy konsolidovaly své požadavky a výdaje nasměrovaly k větším dodavatelům, napsala agentura Reuters.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám