Hlavní obsah

Robotická sekačka ovládaná jako videohra za vás upraví trávník

Novinky, Miloslav Fišer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sluníčko svítí a venku je tak krásně, tak proč se na zahrádce otravovat se sekáním trávy? Posekat ji za vás může robotická sekačka, kterou budete jednoduše řídit ovladačem od televizní konzole. To je alespoň vize studentů ze Southern University of Denmark, kteří takový prototyp robotizované sekačky vytvořili.

Článek

Sekačka reaguje díky speciálnímu vestavěnému čidlu na povel herního ovladače od televizní konzole Nintendo Wii. „Princip fungování sekačky je velice jednoduchý a sestrojení celého stroje je jen o pár tisíc dražší, než pořízení nové sekačky,“ obhajuje svůj projekt jeden ze studentů, který se na tvorbě prototypu podílel.

Pokud chcete, aby sekačka jela dopředu, jednoduše ovladač nakloníte směrem dolů. Zpátečku zařadíte opačným pohybem, gamepad tedy musí mířit nahoru. Podobným způsobem se také se sekačkou zatáčí do stran. Na náklon ovladače doprava nebo doleva robot reaguje zahnutím. „Takto můžete posekat celý trávník, aniž byste se museli zvedat ze židle,“ dodává student.

Podle něj by mohli být jednou podobným způsobem ovládané takřka všechny spotřebiče naší domácnosti a v blízké budoucnosti i roboti, kteří za nás budou vykonávat nejrůznější práce.

Roboti za vás uvaří i uklidí

V budoucnu by za nás roboti mohli dělat více prací, než pouze sekat trávu. Odborníci z japonské univerzity v Tokiu vyrobili několik robotů, kteří jsou schopni zastat většinu domácích prací.

Osmnácti čidly jsou ovládány robotovy ruce, díky nimž zvládne zamést smetí, vyluxovat, vložit prádlo do pračky nebo nádobí do myčky, aniž by je rozbil. Robot dokonce dokáže vybrat správný program a určitý domácí spotřebič zapnout.

Domácí práce zastanou roboti.

FOTO: Stream.cz

Ocení jej ale také zamilované páry ve společné domácnosti, které díky robotovi-pomocníkovi budou mít na sebe víc času, který nebudou trávit s hadrem v ruce. Odpadnou také věčné dohady mezi sourozenci nebo manželi, na koho vychází služba u nádobí či kdo půjde se smetím.

Roboty by měla vyrábět japonská elektronická firma Panasonic, jejíž inženýři se nyní snaží velikost robotů zmenšit, protože nyní jsou podle nich příliš robustní. Pokusí se také zrychlit jejich pohyby tak, aby byli schopni zlikvidovat špinavé talíře od oběda nejpozději do pěti minut, kdy dojí jídlo poslední strávník u stolu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám