Hlavní obsah

Austrálie vybuduje stokrát rychlejší internetovou síť za 600 miliard korun

Australská vláda v úterý oznámila ambiciózní plán na výstavbu supermoderní internetové sítě. Cena rozsáhlého projektu financovaného jak státem, tak ze soukromých prostředků, se podle agentury AP vyšplhá na 43 miliard australských dolarů (asi 610 miliard Kč). Podle předpokladů by měla nová internetová síť být stokrát rychlejší než ta, ke které jsou Australané připojení v současnosti.

Foto: Profimedia.cz

Podobnou moderní internetovou síť mají také například v Jižní Koreji, Japonsku, Francii a Německu.

Článek

"Tato superrychlá národní širokopásmová síť je nejambicióznějším, nejdalekosáhlejším a nejdlouhodobějším projektem výstavby národní infrastruktury, který kdy australská vláda podnikla," řekl na tiskové konferenci australský premiér Kevin Rudd o plánu, díky němuž má během osmi let 90 procent australských domácností, škol a podniků získat přístup k síti s rychlostí 100 megabitů za sekundu.

Plánovaná síť má být stokrát rychlejší než ta, ke které je v současnosti připojena většina Australanů. Měla by umožnit souběžné sledování několika filmů ve vysokém rozlišení najednou. Podobně rychlý internet má dnes jen několik zemí světa, například: Jižní Korea, Japonsko, Francie a Německo.

Rozhodnutí australské vlády zaskočilo pozorovatele, podle kterých je zveřejněný plán co do rozsahu i kapacity mnohem ambicióznější, než se očekávalo, a mohl by zcela přetvořit australské telekomunikační prostředí.

Vláda dá na výstavbu 67 miliard korun

Vláda výstavbu na začátku podpoří 4,7 miliardy australských dolarů (67 miliard Kč), další financování mají zajistit soukromé firmy a peníze získané emisemi vládních obligací. Podíl soukromého sektoru ve firmě, která bude výstavbu provádět, však nepřesáhne 49 procent.

Podle Rudda vláda svůj podíl ve firmě během pěti let po dokončení sítě prodá, pokud to podmínky umožní. Kritici však upozorňují, že pokud se nenajde dostatek soukromých investorů, bude na daňových poplatnících, aby za projekt zaplatili.

Jednotná internetová síť byla jedním z Ruddových slibů, se kterými v roce 2007 zvítězil ve volbách. Ruddova vláda loni uspořádala tendr na výstavbu internetové sítě, žádná z nabídek soukromých firem ji však zcela neuspokojila.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám