Hlavní obsah

IBM nejspíš koupí konkurenční Sun za sedm miliard dolarů

Novinky, mif, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle amerického deníku The New York Times nejspíš počítačový gigant IBM koupí konkurenční firmu Sun Microsystems. Vyjednávání probíhají již mnoho týdnů a IBM by konkurenta měl získat za sedm miliard dolarů. Deník se ve zprávě odvolává na spolehlivé zdroje, ani jedna z velkých IT společností však nechtěla celou situaci komentovat.

Článek

Původní nabídka ze začátku března počítala s 11 dolary za akcii, což ve výsledku znamenalo odkupní cenu ve výši takřka sedmi miliard dolarů. IBM prý ale podle deníku docílilo snížení odkupní ceny. Ta by měla činit devět dolarů za jednu akcii.

Vedení Sun Microsystems prý bylo ochotno snížit odkupní cenu kvůli tomu, že IBM představilo nový postup, který by měl značně ulehčit převzetí celé společnosti.

Podle utajovaného zdroje deníku by nová dohoda měla zamezit možnost, že by společnost IBM odstoupila od vyjednávání. Vrcholní představitelé IBM odmítli cokoliv komentovat. Firma by výsledek dohody mohla zveřejnit ještě v pátek, uvedl New York Times.

Po těchto spekulacích již ve čtvrtek cenné papíry obou společností vyletěly vzhůru. Akcie IBM vzrostly ve čtvrtek o více než tři procenta na 100,82 dolaru, akcie Sunu pak o více než dvě procenta na 8,21 dolaru.

Společnost Sun Microsystems se zabývá výrobou softwaru pro vyspělé počítačové systémy. Firma zároveň představuje pro IBM jednu z největších konkurencí v oblasti serverových počítačů. Díky odkupu Sunu získá v této oblasti IBM podstatně silnější pozici na trhu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám