Hlavní obsah

Surfování po internetu v pracovní době prý zvyšuje produktivitu práce

Trávíte čas v práci na společenském serveru Facebook, nebo chatováním přes program ICQ? Jestliže ano, dělá to z vás lepší zaměstnance. Podle australské studie, na kterou se ve čtvrtek odvolala agentura Reuters, zvyšuje surfování po zábavných internetových serverech během pracovních hodin produktivitu.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Podle studie zvyšuje surfování po zábavných internetových serverech během pracovních hodin produktivitu.

Článek

Vědci z Melbournské univerzity zjistili, že lidé, kteří využívají internet v práci pro osobní zábavu, vykazují o zhruba devět procent vyšší produktivitu než jejich kolegové, kteří tak nečiní. Takzvané "oddychové prohlížení internetu v práci" zlepšuje podle autora studie Brenta Cokera lidem koncentraci.

"Lidé potřebují na chvíli vypnout, aby se jim pak vrátila koncentrace," uvádí Coker. "Krátké a nenápadné přestávky, při kterých si rychle zasurfujeme po internetu, umožní mysli, aby si odpočinula, což vede k celkově vyšší koncentraci za celý den, a tudíž také k vetší produktivitě."

Studie se zabývala 300 zaměstnanci a 70 procent z nich se v pracovní době věnovalo oddychovému prohlížení internetu, mezi které patří chatování s přáteli, čtení internetových zpravodajských serverů, hraní internetových her, nebo hledání informací o různých výrobcích.

"Firmy utrácejí milióny za software, který má zabránit jejich zaměstnancům ve sledování videí, navštěvování společenských webových stránek nebo nakupování na internetu. Jako záminku uvádějí údajné milióny ztracené na produktivitě. Nemusí to být však nutně pravda," podotýká Coker.

Studie ale podle jejího autora sledovala lidi, kteří po internetu surfují jen přiměřeně a jejich oddychová webová činnost nepřesahuje 20 procent z celkového času, který stráví v práci. "Ti, kteří jednají na základě závislosti na internetu, budou mít v práci nižší produktivitu," upozorňuje Coker.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám