Hlavní obsah

Čína popírá, že by měla něco společného s webovou špionážní sítí

– Peking

Čína v úterý popřela, že by využívala elektronické špionážní sítě ke sledování exilových Tibeťanů a zahraničních vlád. Obvinila kanadské autory zprávy o hackerské síti, že jsou posedlí "duchem studené války". Oznámila to agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Pracovníci torontského střediska zjistili, že pirátské počítače, které jsou prý stále aktivní, operovaly téměř výhradně z Číny. Kanadští vědci ale netvrdí, že by za těmito aktivitami byla čínská vláda.

Článek

Podle počítačových odborníků z kanadského Toronta se zmíněná síť, která operuje především z Číny, nabourala do tajných dokumentů vládních i soukromých organizací ve 103 zemích, mezi nimi i dokumentů dalajlamy a tibetských exulantů. Vědci se původně zaměřili na podezření, že čínští počítačoví špióni sledují právě tibetskou exilovou komunitu. Nakonec to ale vedlo k odhalení mnohem širší operace.

Experti upřesnili, že rozsáhlá špionážní elektronická operace v řadě zemí narušila počítače a její organizátoři ukradli tajné či důvěrné údaje z vládních úřadů i soukromých společností. Tento špionážní systém nazvali GhostNet. Uvedli ale, že nelze prokázat spojení s čínskou vládou.

Mluvčí čínského ministerstva zahraničí Čchin Kang dnes obvinění odmítl s tím, že čínská vláda se zasazuje o ochranu bezpečnosti internetu. "Problém je, že někteří lidé v zahraničí zaníceně vymýšlejí zvěsti o takzvané čínské internetové špionáži. V zahraničí koluje duch zvaný studená válka a virus zvaný čínská hrozba," prohlásil Čchin. "Lidé posedlí duchem studené války setrvale dávají do oběhu tvrzení o čínské virové hrozbě."

Čína je často obviňována, že využívá internetu k tajnému nabourávání se do počítačových sítí v zahraničí, ať už k provádění sabotáží nebo získávání zpráv. Peking pravidelně tato obvinění popírá.

Čína cenzuruje Skype, sporné vzkazy archivuje

Čínské úřady byly kritizovány také loni v říjnu, kdy se zaměřili na internetovou službu Skype. Číňané vytvořili databázi „citlivých slov“ a zprávy s nimi nejen blokují, ale dokonce ukládají. Minulý rok bylo v databázi podle výzkumné skupiny Citizen Lab z torontské univerzity přes 150 000 zpráv se slovy, jako jsou demokracie, Tibet nebo s názvem zakázaného duchovního hnutí Falun Kung.

V Číně je služba Skype provozována pod názvem Tom-Skype americkou společností eBay a čínskou firmou TOM Online. Právě ta podle kanadských vědců provádí monitorování zpráv pro čínské úřady. Kanaďané upozorňují, že záznamy často obsahují osobní údaje nebo k nim nabízejí přístup přes uživatelské jméno.

Prezident společnosti Skype Josh Silverman ale tvrdí, že o monitorování internetu v Číně všichni dobře ví a že TOM Online jen „použil procedury, které odpovídají místním zákonům a regulačním opatřením“. Doplnil, že tyto regulace skutečně vyžadují monitorování a zablokování zpráv obsahujících určitá slova, které čínské úřady považují na útočné.

Reklama

Výběr článků

Načítám