Hlavní obsah

Počítač měla loni téměř polovina jihomoravských domácností

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na jižní Moravě loni opět stoupl počet domácností s osobním počítačem a také s připojením na internet. PC mělo doma 47 domácností ze sta, internet pak dvě pětiny. V případě internetového připojení tak počet takto vybavených domácností za posledních pět let stoupl více než dvojnásobně. Vyplývá to z aktuálních informací Českého statistického úřadu.

Článek

Vybavenost jihomoravských domácností počítačem a internetem je mírně pod celorepublikovým průměrem. V celé republice má počítače doma 48 procent domácností, přístup k internetu o šest procent méně. Ve srovnání mezi kraji byla jižní Morava v obou sledovaných hodnotách zhruba v polovině.

Oproti roku 2007 se počet domácností s počítačem zvýšil o sedm procent, s připojením k internetu o pět procent. Podle předchozích údajů mělo v roce 2003 počítač 30 jihomoravských domácností ze sta a internet necelých 19 procent.

V loňském roce také stoupl podíl domácností na jižní Moravě s vysokorychlostním připojením k internetu. Loni jich bylo 31,1 procenta, tedy o 1,6 procenta více než předloni a o 12,5 procenta více než v roce 2006. Jižní Morava tak za loňským celostátním průměrem zaostala o dvě procenta.

V roce 2008 používalo internet 53,3 procenta obyvatel jižní Moravy starších 16 let, před pěti lety to bylo 30,7 procenta. Zatímco před pěti lety byl tento průměr vyšší než celorepublikový (28 procent), loni jihomoravský průměr klesl pod celostátní (54 procent).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám