Hlavní obsah

IBM chce koupit konkurenční fimu, která vyrábí software a vyspělé počítače

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americká počítačová společnosti IBM jedná o koupi svého konkurenta Sun Microsystems Inc. za nejméně 6,5 miliardy dolarů (133,5 miliardy Kč). Uvedl to ve středu Wall Street Journal s odvoláním na zdroj blízký jednání.

Článek

Nabízená cena představuje podle listu téměř 100procentní zisk ve srovnání s úterní závěrečnou cenou akcií Sun. Ta činila 4,97 dolaru za akcii. Mluvčí Sun nebyl k zastižení, aby se ke zprávě vyjádřil. Mluvčí IBM ji odmítl komentovat. V posledních měsících Sun oslovil několik velkých technologických společností v naději, že některá z nich bude mít zájem o jeho převzetí, uvedl WSJ.

Sun Microsystems vyrábí software a vyspělé počítače. IBM a Sun si konkurují na trhu serverových počítačů. Pět největších výrobců serverů včetně IBM, Hewlett-Packard a Sunu však v posledním čtvrtletí loňského roku zaznamenalo podle výzkumné společnosti IDC pokles příjmů.

Akcie společnosti Sun za posledních 52 týdnů klesly o 71 procent. Nyní jsou daleko za svým rekordním maximem 258,75 dolaru z doby rozkvětu technologického odvětví, napsala agentura Reuters.

Reklama

Výběr článků

Načítám