Hlavní obsah

On-line hry: V Německu se soutěžilo o milión korun

Novinky, Jakub Trulík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S koncem základních skupin NationsCupu přichází i první hodnocení aktuální formy naší reprezentace, a to je více než příznivé. Téměř všichni z našich zástupců se probojovali do vyřazovací části. Událostí týdne je však bezpochyby Counter-Strike 1.6 turnaj v německém Hannoveru, kde svedla téměř kompletní evropská špička boje o 50 tisíc USD v hotovosti, tedy více než milión korun.

Článek

Novinky z domova

  • S koncem měsíce došly ke svému závěru i základní skupiny soutěže ClanBase NationsCupu, o jejímž průběhu jsme vás pravidelně informovali. Téměř všechny naše výběry si počínaly suverénně. Bez jediného zaváhání vyhrála Counter-Strike: Source reprezantace Slovenska svou skupinu a zajistila si postup přímo do 2. kola play-off. V něm zřejmě narazí na náš celek, který skončil druhý a v 1. kole ho očekává Polsko. Svým skupinám rovněž dominovaly další české skvadry, Call of Duty 4 a TrackMania. Obě nyní čekají na oznámení svého protivníka.
  • Občanské sdružení eEriness se po několika neúspěšných kapitolách v Counter-Strike: Source rozhodlo vsadit na jinou střílečku. Po zániku posledního Source týmu dalo příležitost hře Call of Duty 4, když angažovalo nadějnou sekci ve složení TheCobra, ivoryxje, niRo, piiiindR, EXEZZ. Tito borci se zatím účastní pouze zahraniční CB ligy, ale brzo se chtějí předvést i na domácích soutěžích.
  • Ke špatnému konci dospěla spolupráce domácího celku DOG Soldiers a jeho TrackMania týmu. Vedení klubu se nelíbilo, že i po pěti měsících ve stáji DOG piloti stále jezdí se svým starým tagem MG. Ti si pro změnu přišli nedocenění a po krátkém konfliktu se vydali svou vlastní cestou. Podle vlastních slov budou nyní znovu závodit jako miracle_group, ale případným nabídkám od jiných klanů se nebrání.
  • Překvapivého vítěze měl ESET Counter-Strike 1.6 turnaj, který se odehrál v pražské herně BattleZone. Po velmi problémovém postupu ze základní skupiny se do senzační formy naladil celek s názvem sunset a začal vyřazovat jednoho favorita za druhým. Ve finále nakonec stanul proti papírovému favoritovi Dynamic Crew, jehož neobvykle hladce přemohl a připsal si tak na své konto 2 500Kč v hotovosti a věcné ceny od sponzora turnaje. Druzí DC brali 1 000Kč, třetí uberTeam 500Kč.

:. ESET turnaj v herně BattleZone byl jakousi předzvěstí soutěže, která má teprve přijít. Dne 7. března se zde odehraje Challenge o 20 000Kč v hotovosti. Podaří se klanu sunset překvapit i tentokrát?

Novinky ze světa

  • Po krátkém působení u klubu Insidiae se Call of Duty 4 sekce známá jako PKRStars opět stěhuje. U Insidiae se ohřála konkrétně pouhé čtyři dny, během nichž se několikrát pohádala s mladým a kontroverzním vedením. Protože ani jedna strana nebyla schopná naleznout společnou řeč, hráči obama, vince, saintje, Aerox, versay a ayokato přešli ke konkurenčním iNFINITE Gaming, kteří jsou známi především na poli CoD2.
  • Senzační zprávu si pro DotA komunitu přichystala německá organizace mousesports, když oznámila návrat tohoto populárního módu do svých řad. O to větší radost byla ve chvíli zveřejnění kapitána, jímž se opět stal Švéd Drayich, zřejmě nejoblíbenější hráč současnosti. Ten si ke svému comebacku do mouz přizval krajany Penguina, eXaina, S4nna, Jesseho, Pellehenrika a Nory syndereNa s XeqtRem.
  • Po téměř třech měsících bez domova se konečně usmálo štěstí na finskou jedničku, jež dříve hájila barvy Roccat či GamePlay. Jednoho z nejlepších evropských týmů se ujmul britský klub Crack Clan, jenž v posledních měsících zaznamenal obrovský vzrůst. Přestup byl spojen také s menší změnou v sestavě, vedle contEho, lurppise, naSua a plastEho už nebude hrávat ruuit, ale jeho náhrada SpikeOne.
  • Už několikrát bylo naznačeno, že finanční krize se v oblasti progamingu nejvíce promítne na strategii Warcraft 3. Tyto slova potvrdilo například rozpuštění týmu Meet Your Makers. Nyní došlo na další silný celek - fnatic. Australská organizace, která se chystá dát přednost akčímu Counter-Strike: Source, neprodloužila smlouvu ani jednomu ze svých korejských hráčů a W3 již nehodlá dále podporovat. Bez angažmá se tedy ocitli Shy, FoCuS, Kei, Space a Minhyuk.

:. Korejští fnatic jsou dalšími nešťastníky finanční krize, která má mimo jiné obrovský dopad i na Warcraft 3 dění. Světlou zprávou je alespoň informace, že hráči FoCuS a Shy budou dále pokračovat v Team Go.

Dánové v Německu prokázali, že svou formu neztratili

Na závěr třetího ročníku ESL Extreme Masters soutěže byla v německém Hannoveru uspořádána akce EM III Continental Finals Europe a jak již název napovídá, zúčastnily se jí přední evropské týmy. V bojích o 50 000 amerických dolarů nechyběli SK, mouz, fnatic, MYM či mTw.

Nabitá soupiska základních skupin dala předzvěst strhujících zápasů už od samotného začátku. Motivací navíc bylo, že sedm prvních celků získá účast na Global Finals, které navazuje na Continental Finals už v pátek. Skupině A jasně dominovali dánští mTw, kteří neponechali nic náhodě a všech svých pět utkání s přehledem vyhráli, čímž si zajistili přímý postup do semifinále vyšší části play-off.

Druzí fnatic a třetí ATS postoupili do bojů o účast v play-off, čtvrtí n!faculty si zahráli alespoň o vstupenku na Global Finals. Kufry domů si hned po prvním dni sbalili francouzští Millenium a švédští Blank.

:. Dánští mTw přijeli do Německa s obvyklým cílem - zvítězit. Nejlepší klan roku 2008 a zřejmě i současnosti své vysoké ambice podložil už v základní skupině, kde jako jediný ani jednou nezaváhal.

Skupina B byla o něco zajímavější už jen z toho důvodu, že v ní byli obhájci loňského titulu - mousesports. Těm se ale vstup do soutěže vůbec nepovedl, prohráli jak s finskými Crack Clan, tak i s posledními emuLate a překvapivými vítězi celé tabulky Alternate.

Poté se jim překvapivě podařilo zdolat favorizované MYM a SK, což už ale na postup nestačilo, umístili se těsně nad emuL. Crack se stali soupeřem n!faculty o poslední místo na Global Finals, Meet Your Makers a SK Gaming museli hrát o účast ve vyřazovacích bojích.

:. Alternate si po zpackané poslední sezóně nemohli přát lepší návrat. Turnaj v Hannoveru odstartovali senzační výhrou nad svými krajany z mouz a v dalších soubojích si poradili i s fnatic, emuLate či Crack.

Druhý hrací den odstartoval odpoledním utkáním polských MYM s Dány z AndThenSome a švédským derby v podání SK s fnatic. Zatímco výhra zkušených Poláků se očekávala, triumf fnatic, kteří obměnili hned dva články svého jádra, většinu diváků zaskočila.

Nicméně velká show pokračovala. Meet Your Makers byli doslova rozkouskování rozjetými mTw a Alternate, tým se zřejmě největším zhoršením během roku 2008, opět šokoval, když už potřetí během akce zvítězil těsně 16:14, tentokrát nad mírně favorizovanými Švédy z fnatic.

:. Meet Your Makers jsou jedním z celků, který v poslední době také míchal svým složením. Po dvouměsíční epizodě s pionasem se ale do kádru vrátil kuben a nejstabilnější sestava uplynulých let je tak znovu spolu.

Čtvrtek byl závěrečný den Continental Finals a byl započat už ráno kláním mezi n!faculty a Crack Clan o poslední vstupenku na navazující Global Finals. Na toto důležité střetnutí se zřejmě lépe vyspali Finové, kteří se domácími borci nenechali poslat zpátky na sever.

Mezitím Poláci úspěšně absolvovali důležitou bitvu s posledními účastnícími se Švédy, čímž se posunuli do závěrečných bojů o první tři příčky. K smutku početného domácího publika padli i sympatičtí Alternate, jež nedokázali zastavit rozjetou mašinu jménem mTw.

:. Švédští fnatic měli během února rušné období. V rozmezí dvou týdnů ztratili opory Archieho a inse. Jejich místa však více než dostatečně zaplnili talentovaní GeT_RiGhT s Guxem.

Šanci k odvetě ovšem dostali ještě týž den, když hladce zametli s Meet Your Makers a zcela právem si tak zasloužili místo ve velkém finále. Rozhodující utkání celého turnaje už nemohlo být napínavější.

Diváci si přišli opravdu na své. Zprvu vše vypadalo na jasnou výhru Dánů, poté ale Němci zabrali, uhráli 10 bodů v řadě a souboj nečekaně putoval až do prodloužení. V něm už ale domácím borcům došli síly a zkušenější mTw opět převzali otěže do svých rukou.

Osmi vyhranými zápasy za sebou, jež je pasovali na nového krále EM, tak více než dostatečně navázali na své loňské triumfy. Neméně pochval si ale zaslouží i Alternate, kteří se dlouhé měsíce trápili a sami před akcí přiznávali, že senzací by byla už účast v play-off.

  • mTw - 25 000 USD
  • Alternate - 10 000 USD
  • Meet Your Makers - 6 000 USD
  • fnatic - 4 000 USD
  • SK Gaming, AndThenSome - 2 500 USD

Již v pátek na Continental Finals navazuje v Hannoveru Global Finals, kde se k sedmičce evropských týmů připojí také Made in Brazil, WeMade Fox, Evil Geniuses, x3o a Gravitas Gaming. Pokud bude chtít některý z těchto exotických klubů přerušit neuvěřitelnou dánskou sérii, bude se muset opravdu pořádně zapotit.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám