Hlavní obsah

EU přestala monitorovat Microsoft kvůli zneužívání dominantní pozice na trhu

Evropská komise ve středu ocenila Microsoft za dobré chování a přestala detailně monitorovat, jak se podnik podřídil jejímu protimonopolnímu verdiktu z roku 2004. Tehdy Brusel firmě nařídil poskytovat konkurentům technické informace, aby jejich produkty mohly být s Microsoftem kompatibilní. Microsoft za zneužívání své pozice na trhu dostal postupně pokuty ze více než 47 miliard Kč.

Foto: Novinky

Komise uvedla, že již není zapotřebí, aby její pověřenec permanentně monitoroval, jak se Microsoft na trhu chová.

Článek

Komise uvedla, že již není zapotřebí, aby její pověřenec permanentně monitoroval, jak se Microsoft na trhu chová. Dodala, že ji k tomuto rozhodnutí přiměly změny v chování Microsoftu.

Rivalové podniku mají navíc možnost předvolat ho před soud v patřičné zemi unie, pokud by se o informace nedělil tak, jak odsouhlasil v licenčním programu. Komise dodala, že se místo stálého pozorovatele bude v případě potřeby do budoucna opírat o technické poradce.

V roce 2005 komise jmenovala profesora počítačových věd Neila Barretta, aby data poskytnutá Microsoftem posoudil. Ten později označil dokumenty Microsoftu za nepoužitelné coby manuál pro softwarové inženýry. Microsoft se pak s protimonopolními regulátory a softwarovými firmami snažil spolupracovat.

Ještě v roce 2007 ale prohrál právní bitvu s Unií, když se bránil tvrzením, že ho nařízení komise nutí předávat rivalům autorsky chráněný majetek. V polovině letošního ledna pak komise obvinila Microsoft z omezování konkurence tím, že webový prohlížeč Internet Explorer váže na operační systémy Windows, napsaly agentury AP a Reuters.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám