Hlavní obsah

Na internetu jsou k vidění fotografie pravěkého ledového muže Ötziho

Novinky, Miloslav Fišer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Všichni archeologičtí nadšenci si mohou na internetu prohlédnout detailní fotografie alpského muže Ötziho, který zemřel před více než pěti tisíci lety. Nový web s detailními fotografiemi je výsledkem rozsáhlého projektu, jehož cílem bylo zdokumentovat zachovalé tělo mumie.

Článek

Pořízení přibližně 150 tisíc detailních snímků trvalo vědcům 48 hodin. Fotografie jsou k vidění na novém webu icemanphotoscan.eu. Je o ně tak velký zájem, že na načtení stránky musí uživatel čekat až pět minut.

Po této době však nalezne na novém webu kompletní galerii snímků ledového muže.  Fotografie Ötziho je možné přibližovat až do maximálního detailu, kde jdou na těle mumie vidět všechny detaily, jako je například tetování. Pokud navíc vlastníte speciální brýle se zeleným a červeným sklem, můžete se na fotografie podívat i ve trojrozměrném zobrazení.

Web byl podle vědců spuštěn také proto, že přísná bezpečnostní opatření kvůli uchování mumie neumožňují, aby se na ni mohli zájemci podívat zblízka. Informace o Ötzim jsou na webu k dispozici v anglickém, německém a italském jazyce.

Pravěký ledový muž Ötzi zemřel na vykrvácení

Když byla v roce 1991 asi 5300 let stará mumie v horském ledovci nalezena, uváděly první teorie, že muž zemřel vyčerpáním, možná umrzl ve spánku během cesty přes hory. Teprve o řadu let později byl v jeho mumifikovaném těle nalezen pod lopatkou hrot šípu, který jej zasáhl.

V roce 2007 ukázal výzkum univerzity ve švýcarském Curychu, že šíp při zásahu do levého ramene přeťal zezadu mužovu tepnu poblíž klíční kosti. To znamenalo prudkou ztrátu krve, šok a brzké selhání srdce. I v současnosti dává podobné zranění i při rychlém převozu do nemocnice jen čtyřicetiprocentní šanci na přežití.

Kdo je Ötzi

Ötzi zemřel v Alpách, na nynější rakousko-italské hranici, zhruba před 5,2 tisíci lety. Původně však žil v okolí dnešní vesnice Feldthurns. Tuto skutečnost prokázala mimo jiné analýza natrávených zbytků z žaludku mumie. V roce 1991 byl Ötzi nalezen v ledovci, společně s jeho oděvem a výzbrojí. 

Jeho nález značně posunul představy archeologů o životě lidí v pozdním neolitu. Tělo, jež se zachovalo kvůli nízkým teplotám ve výjimečné celistvosti, například napovědělo, jak se naši předci stravovali, oblékali nebo jaké nástroje používali k lovu - v Ötziho případě i k zabíjení.

Dodnes však panují o ledovém muži Ötzim po celém světě legendy, které jej považují za šamana, tuláka, psance či jedince obětovaného bohům. Archeologickou senzaci využívají i cestovní kanceláře, které lákají turisty do Alp na nezapomenutelné lyžování.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám