Hlavní obsah

Většina mladých Němců by se raději vzdala partnera než internetu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BERLÍN

Mladí Němci ve věku kolem 20 let by se raději vzdali svého partnera a obešli se bez auta, pokud by museli volit mezi nimi a přístupem na internet nebo mobilním telefonem. Vyplývá to z průzkumu mínění, který provedl německý svaz výrobců informačních technologií Bitkom.

Foto: Profimedia.cz

Radši se vzdám tebe než internetu.

Článek

Podle této ankety asi 84 procent dotázaných ve věku 19 až 29 let prohlásilo, že se raději zřeknou svého nynějšího partnera nebo automobilu, než by se vzdali připojení na internet. Život bez mobilu je nemyslitelný pro 97 respondentů, napsala agentura Reuters.

Prezident Bitkomu August-Wilhelm Scheer tvrdí, že to neznamená, že "web je anonymní médium, které má na svědomí společenskou netečnost".

Každý druhý respondent uvedl, že díky chatovacímu fóru a internetovým komunitám získal nové přátele. Asi osm procent si našlo díky on-lineovým kontaktům nového partnera.

"Web vytváří skutečné vztahy a důsledkem jeho využívání rozhodně není autismus a odlidštění," prohlásil Scheer. Přiznal se zároveň k tomu, že nemá-li během dovolené přístup na internet, propadá nervozitě.

Američané dávají přednost internetu před sexem

Většina dospělých Američanů si nedokáže představit svůj život bez internetu. Dávají mu přednost před sledováním televize, nakupováním nebo cvičením. Podle průzkumu společnosti Intel by se téměř polovina dotázaných žen a třetina mužů vzdala raději sexu než přístupu ke světové síti.

Průzkum ukázal, že 65 procent dospělých lidí v USA nemůže žít bez přístupu k internetu. Pro 71 procent dotázaných je důležité mít zařízení, se kterým se mohou na internet kdykoliv připojit.

Mohou to být přenosné počítače nebo mobilní internetová zařízení (MID). Umožňuje jim to trvale sledovat důležité finanční otázky včetně stavu hospodářství v zemi. Většina dospělých Američanů označila internet za klíčový nástroj pro správu osobních financí nebo vyhledávání slev a nejlepších nabídek při on-line nakupování.

Kvůli přístupu k internetu by se někteří z nich vzdali i večeře v restauraci, nakupování oblečení či členství ve fitness klubech. Téměř polovina žen a třetina mužů je zároveň přesvědčena, že by se po dobu dvou týdnů raději obešli bez sexu než bez přístupu k internetu. Domnívají se, že přístup k internetu je v současné hospodářské krizi nezbytný.

Obdobný problém mají v Japonsku. Tamní mládež se nedokáže obejít bez svého mobilního telefonu. Zatímco mobily používá jen třetina žáků japonských základních škol ve věku 7 až 12 let, s okamžikem, kdy se dostanou na střední školu, se tento podíl zvyšuje na 96 procent.

Japonci jsou závislí na mobilech

Pomocí přenosných telefonů čtou studenti knížky, poslouchají hudbu, baví se s kamarády a brouzdají na internetu. Podle výzkumu, který v loňském roce uveřejnila vláda, používají japonské středoškolačky mobil 124 minut denně. Chlapci-středoškoláci stráví s mobilem den co den jen o půlhodinu méně.

Moderní informační technologie přinášejí mladým lidem řadu výhod, zejména při učení a komunikaci s ostatními vrstevníky. Na druhou stranu odborníci stále častěji upozorňují na jejich odvrácenou tvář. Nejen v Japonsku se prudce zvyšuje závislost lidí na mobilech, internetu či MP3 přehrávačích a s ní související neschopnost jednat s lidmi tváří v tvář.

„Děti samy přiznávají, že pro ně v životě to vůbec nejvýznamnější jsou mobilní telefony,“ říká Masaši Jasukawa, šéf poradenské firmy pro informační technologie. „I když jedí nebo sledují televizi, automaticky pohybují palcem, jako by psaly SMS.“

Anketa

Čeho jste ochotni se vzdát?
Internet
13,7 %
Mobil
51,5 %
Partner
10,6 %
Auto
24,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 4533 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám