Hlavní obsah

Finanční krize nahrává počítačovým zločincům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Finanční krize a hospodářská recese nahrává počítačovým zločincům. Odpovědní činitelé jsou více zaměstnaní krizí a nevěnují ochraně duševního vlastnictví dostatečnou pozornost. Navíc roste počet propouštěných zaměstnanců, kteří si často odnášejí citlivé informace, uvedl manažer společnosti McAfee pro ČR a SR Vladimír Brož.

Foto: Novinky

Odcházející pracovníci se často snaží získat důvěrná firemní data a tím konkurenční výhody u nových zaměstnavatelů.

Článek

Z prvního celosvětového průzkumu zaměřeného na bezpečnost informačních ekonomik vyplynulo, že důležité a citlivé informace jsou v současné době zranitelnější než dříve. Je o tom přesvědčeno 39 procent z více než 800 ředitelů oddělení informatiky.

Stejné procento vedoucích pracovníků pokládá ochranu duševního vlastnictví před zloději za největší problém vůbec. McAfee na základě průzkumu odhadla, že škody způsobené ztrátou dat loni přesáhly bilión dolarů.

"Jedná se přitom o konzervativní odhad," uvedl prezident a výkonný ředitel McAfee Dave DeWalt. Nezaměstnanost je na vzestupu, a tím se rozšiřuje skupina potenciálních škůdců firmám.

Zaměstnanci mohou odcizit důležitá firemní data

Odcházející pracovníci se často snaží získat data a tím konkurenční výhody u nových zaměstnavatelů, případně pro založení svých vlastních firem. Propuštěné pokládá za největší hrozbu pro klíčové informace 42 respondentů. Přístup k ochraně dat se liší.

Zatímco zástupci amerických a britských firem kvůli krizi investice na zajištění bezpečnosti omezují, naproti tomu představitelé společností z takzvaných rozvíjejících se ekonomik utráceli ve větší míře, aby získali konkurenční výhodu. "Pro mne je to překvapivé," poukázal Brož.

Spousta citlivých a důležitých dat je v globalizovaném světě vystavena většímu nebezpečí, protože firmy je často nechávají spravovat v jiných státech, než sídlí. Údaje proto ve stále větším objemu putují mezi státy nebo kontinenty a tím se snadněji mohou stát terčem počítačových pirátů nebo i mafie. Za možná sídla technologických gangů se označují například Rusko a Čína, uzavřel Brož.

Obavy ale nemají z globální ekonomické recese jenom zaměstnavatelé. Finanční krize má neblahý dopad i na běžné uživatele. Internetoví podvodníci se tak snaží pomocí falešných emailů a webových stránek využít strach uživatelů z krize a nalákat je na podvodné služby, nebo získat citlivé údaje.

Kybernetičtí zločinci zneužívají strachu a obav zákazníků

Kybernetičtí zločinci vydělávají na obavách zákazníků tím, že jim nabízejí již dávno používanou možnost snadného zisku. Lidé jsou ochotní vkládat nebezpečný kód na webovou stránku, pokud jim podvodníci slíbí snadný výdělek.

Lidé, kteří zoufale shánějí práci, se mohou dát nalákat i k tomu, aby pro podvodníky pracovali jako „prostředníci“ a pomáhali jim prát jejich zisky. Tyto profese se maskují pod názvy jako „international sales representative“ nebo „shipping manager“.

V souvislosti s ekonomickým poklesem přitom stále více lidí hledá na webu příležitost k výdělku, což tyto podvodné aktivity usnadňuje a způsobuje jejich nárůst.

Jak se na internetu chovat bezpečně
Pozor na internetové kavárny
V počítačích internetových kaváren mohou být nainstalované programy, např. zaznamenávače klávesových úderů, které zachytí vaše přihlašovací jméno, heslo a další citlivé údaje.
Bezdrátové připojení představuje bezpečnostní riziko
U bezdrátového připojení se připojujte při zvýšeném zabezpečení. Softwarové i hardwarové kontrolní mechanismy zabezpečí, že citlivé údaje včetně hesel se zašifrují do bezdrátového připojení, pomocí něhož surfujete.
Pravidelné aktualizace
Pravidelně si ve vašem počítači aktualizujte nejnovější záplaty (patche) operačního systému, bezpečnostní brány (firewall), antivirový a antispyware software a kontrolujte, jestli fungují.
Podvodné e-maily
Ignorujte e-maily, v nichž se po vás požaduje, abyste se přihlásili na webovou stránku obchodní nebo finanční instituce a aktualizovali informace o vašem účtu. Nikdy neklikejte na adresu webové stránky, kterou jste dostali e-mailem.  Podvodníci, kteří se snaží ukrást vaše osobní údaje, často tuto metodu, která se nazývá „phishing“, využívají k přilákání zákazníků na nepravé webové stránky podobné těm skutečným, které jsou vytvořené speciálně na získání co největšího množství vašich osobních údajů.
Neposílejte osobní údaje pomocí e-mailu
Nikdy neposílejte vaše osobní údaje jako jsou číslo kreditní karty, účtu nebo rodné číslo prostřednictvím e-mailu. Pokud chcete poskytnout tyto údaje prostřednictvím webové stránky nějaké organizaci, dívejte se po označení, že je stránka bezpečná (např. zámek na liště prohlížeče nebo adresa webová stránky začínající https, kde „s“ znamená bezpečná).Zdroj: Deloittece.com

FBI radí, jak se bránit internetovým podvodům

  • Neodpovídejte na spam.
  • Neklikejte na odkazy v nevyžádaných e-mailech.
  • Buďte obezřetní s přílohami v mailech a otevírejte jen ty od známých odesílatelů.
  • Nevyplňujte žádné osobní údaje do e-mailových dotazníků.
  • Porovnávejte odkazy v e-mailech s těmi, na které vás přesměrují. Pokud se neshodují, opusťte stránky.
  • Raději přímo zadejte odkaz inzerovaný ve zprávě do adresního řádku prohlížeče, než abyste na něj klikali.
  • Kontaktuje společnost, která vám zřejmě poslala e-mail, abyste si ověřili jeho pravost.

Reklama

Výběr článků

Načítám