Hlavní obsah

Do tří let mají mít všechny mobily stejnou nabíječku

– BARCELONA • Aktualizováno
Novinky, fia

Jediná univerzální nabíječka by měla nejpozději v roce 2012 stačit k nabití všech nových mobilních telefonů, které budou v té době na trhu, bez ohledu na jejich značku. Na konferenci v Barceloně se na tom ve středu shodlo 17 klíčových hráčů na trhu s mobily. Jednotný standard má využívat konektor micro-USB.

Foto: Albert Gea , Reuters

Výkonný šéf asociace GSMA Rob Conway na konferenci v Barceloně

Článek

Zavedení jednotného standardu pro nabíječky oznámila asociace GSMA, která sdružuje nejvýznamnější výrobce mobilních telefonů a mobilní operátory. Na společném postupu se dohodly firmy jako Nokia, LG, Motorola, Samsung či Sony Ericsson a také operátoři AT, Orange, Telefonica, T-Mobile či Vodafone.

Podle GSMA představuje výroba odlišných nabíječek pro každou značku značnou ekologickou zátěž v podobě 51 tisíc tun odpadu z použitých nabíječek ročně. Podle asociace by používání univerzálních nabíječek, případně nabíjení telefonů počítačem prostřednictvím portu USB, znamenalo snížení emisí skleníkových plynů o 13,6 miliónu až 21,8 miliónu tun.

USB (Universal Serial Bus) je rozhraní, pomocí kterého počítače komunikují s dalšími zařízeními, například digitálními fotoapráty, tiskárnami, MP3 přehrávači nebo právě mobilními telefony. Jeho výhodou je možnost připojování a rozpoznávání za běhu a napájecí napětí 5 V s možností odběru až 500 mA.

Již nyní mají některé mobilní telefony a komunikátory pouze jeden USB konektor, který slouží jak pro připojení k počítači, tak pro dobíjení baterie, a to buď prostřednictvím počítače nebo klasickou nabíječkou z elektrické zásuvky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám