Hlavní obsah

Hrej a neplať 39/2003: Vynikající adventura zdarma

Novinky, Ondřej Pohl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dnes se podíváme na zoubek sice jenom jedné hře, která však rozhodně stojí za to. Starší adventura Beneath a Steel Sky vám totiž zajistí dlouhé hodiny opravdu skvělé zábavy.

Článek

Beneath a Steel Sky

V poslední době se pod článkem tu a tam objeví názor, že hry, které vám každý týden přináším jaksi postrádají kvalitu a to i přesto, že jsou zadarmo. Vědom si této skutečnosti jsem s poukazem na to, že každé vydání přeci nemůže být nacpané největšími herními peckami, jsem však neustával v hledání, díky čemuž vám dnes mohu nabídnou opravdovou lahůdku - Beneath a Steel Sky.

Je docela možné, že jste tento název již někdy slyšeli. Jedná se totiž o starší adventuru, která byla, jako spousta dalších, po letech uvolněna k volnému šíření. Ale ani čas jí neubral nic z jejího kouzla, ba dokonce naopak - díky ní můžete naplno pochopit tvůrčí krizi, v níž se dnešní herní průmysl nachází.

Zpátky ke hře: jak jsem řekl, jedná se o adventuru, konkrétněji pointclick, kterou lze nejlépe připodobnit k legendární sérii King Quest, ale vám možná přijde více vhod srovnání s polským Agentem Mlíčňákem. Jednoduše sbíráte předměty, které pak vhodně kombinujete s ostatními, vedete dlouhé rozhovory s různými bytostmi, od nichž si pak za různé ústupky získáváte přízeň a bloudíte po rozsáhlých lokacích.

Ostatně lokace jsou to, co mě na celé hře uchvátilo nejvíce. Celý děj se odehrává v jakési futuristické továrně plné strojů a robotů, kdy na člověka narazíte jen zřídka. Takový životní styl má však na lidi neblahý vliv, zvláště pak na jejich psychiku, což se projevuje v někdy opravdu podivných rozhovorech.

Když už jsme u těch rozhovorů, je nutné poznamenat, že celá hra je v angličtině. Mně osobně to třeba vůbec nevadilo, jednak proto, že používané fráze a výrazy nejsou nijak složité a navíc jsou veškeré hlášky opatřeny titulky. Angličtina je ovšem důvodem, proč jsem hře nakonec neudělil hodnocení 10/10 - nejlépe si totiž hraní vychutnáte ve svém mateřském jazyce, a tím angličtina bohužel není.

Tak jako tak se můžete nechat unést strhujícím příběhem, který začíná docela klasicky - probudíte se v cele a nemáte absolutně žádné tušení kde a proč tady jste. Celá vaše snaha se tak soustředí na útěk z obrovské továrny, že se po cestě ale spousta věcí zkomplikuje, není snad ani potřeba dodávat.

Co dodat - Beneath a Steel Sky je i přes svůj trochu objemnější instalační soubor rozhodně dobrou volbou (tedy v případě, že máte alespoň trochu rádi adventury a nevadí vám angličtina), protože se nejedná o záležitost na ukrácení dlouhé chvíle v práci nebo ve škole, ale o dlouhou a poctivou pařbu během dlouhých podzimních večerů. A těch nás teď čekají spousty.

Dále už jen technické informace pro ty, kteří už pod vlivem mojí recenze netrpělivě stahují a chystají se hrát. Ke spuštění Beneath a Steel Sky budete potřebovat speciální program nazvaný SCUMMVM, který si můžete stáhnout třeba odsud (0.8 MB, homepage). Ten po jednoduché instalaci spustíte a vyberete v něm adresář, kam jste rozbalili soubory se hrou. Tlačítkem START pak vše začnete. Přeji příjemnou zábavu.

A ještě poznámka na úplný konec: hlavní menu se spouští klávesou F5. Věřím, že byste na to nakonec přišli sami, ale chci vás ušetřit vzteklého bušení do klávesnice a zoufalého zkoušení všeho možného. Inventář se zobrazí pokaždé, když najedete myší k hornímu okraji obrazovky.

DOWNLOAD, homepage, 69.3 MB, 9/10

Nejasnosti ohledně stahování, instalace nebo hraní her? Čtěte tento článek

Reklama

Související články

Hrej a neplať 35/2003: Vzpomínáme na léto

Školní rok už začal, a proto je tou nejlepší činností, jak si spravit náladu je poctivá pařba her zdarma. Dnes na vás čekají: minigolf, vesmírná střílečka...

Hrej a neplať 36/2003: Tetris a drogy!

Světlo světa spatřila další variace Tetrisu, která se nám snaží přiblížit, jaké to je hrát ho pod vlivem drog! Vše legálně, samozřejmě. Jinak tady máme ještě...

Výběr článků

Načítám