Hlavní obsah

VIDEO: Hackeři ve světě mění texty informačních cedulí u dálnic

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nabourat se do informačních cedulí na dálnicích není podle počítačových expertů žádný problém. Stačí přepsat nápisy na cokoliv, co vás napadne a odeslat to do systému. Na cedulích se pak objevují pozměněné rychlostní limity či vzkazy, které mohou odlákat pozornost řidičů od jízdy. V ČR něco takového není možné, řekla Novinkám mluvčí Ředitelství silnic a dálnic.

Článek

V USA si hackeři mimo jiné stěžovali na politickou a ekonomickou situaci. Jinde pak byly vzkazy spíše vtipné, to když si hackeři utahovali ze svých kamarádů. V Česku se však něco podobného stát nemůže. Všechny tabule jsou řízené centrálně z jednoho místa na speciálním dopravním dispečinku v dopravě.

Ve světě se tak objevují videa, ve kterých hackeři své "úspěchy" zaznamenávají. Zároveň se ale objevuje i velké množství podvržených klipů, jejichž propracovanost je velmi rozdílná. Některá videa musela dokonce vyšetřovat i policie.

Podle mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Martiny Vápeníkové je něco takého možné pouze na dříve používaných systémech, které však v Česku nejsou.

"Systém je vybaven nejmodernějším zabezpečením. Současně funguje zpětná vazba, která umožňuje dispečerům vidět, co se na tabulích zobrazuje. Lokální narušení nepřichází v úvahu,“ zdůraznila Vápeníková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám