Hlavní obsah

Zahraniční sázkové weby využívají Češi raději než domácí

Zahraničním sázkovým kancelářím po nedávném spuštění internetového sázení v Česku zhruba dvojnásobně vzrostl počet registrací českých klientů. Očekávání, že otevření nového typu sázení v tuzemsku způsobí pokles zájmu o sázení na zahraničních webech, se tedy zatím nenaplnilo.

Foto: Milan Malíček, Právo

Od ledna se dá sázet přes internet i v Česku

Článek

"Vliv příchodu českých sázkových společností na internet je jednoznačně pozitivní. Od začátku ledna registrujeme téměř stoprocentní nárůst registrací, a tím pochopitelně i objemu sázek," uvedl bookmaker firmy Unibet Lukáš Vincent. "Nově se zaregistrovalo přibližně dvakrát tolik zákazníků, než by odpovídalo dlouhodobému průměru tohoto období," přidal se mluvčí společnosti bwin Ondřej Schmidt.

V Česku se po internetu sází od ledna

Uzavírat přes internet kurzové sázky je možné od letošního 5. ledna u českých společností Fortuna, Chance, Sazka, Synot Tip a Tipsport. Ministerstvo financí, které po léta internetové sázení odmítalo, udělilo povolení bez toho, aby se změnil loterijní zákon. Cílem změny postoje mimo jiné bylo, aby Češi sázeli u tuzemských firem, které na rozdíl od neregulovaných zahraničních odvádějí peníze do státní pokladny a na veřejně prospěšné účely.

České firmy ve snaze přilákat klienty k internetovému sázení nešetří na propagaci a jen za první dva týdny získaly desetitisíce klientů. Posílily tím ale i své úhlavní zahraniční konkurenty, u nichž Češi odhadem ročně prosázejí až čtyři miliardy korun. "Masivní kampaň českých sázkových kanceláří vzbudila zvýšený zájem o internetové sázení, s nímž se mohli svézt i zahraniční operátoři," uvedl Martin Hájek ze serveru esazeni.cz.

Čeští provozovatelé zatím zahraničním nestačí

Podle zástupců zahraničních kanceláří čeští provozovatelé zatím nemohou v kvalitě a rozsahu služeb stačit a sázkaři, kteří si mohou podmínky snadno porovnat a vyzkoušet, na to reagují. Třeba bookmakeři bwin podle Schmidta stanovují denně kurzy na až 8000 sázek ve více než 80 různých sportovních odvětvích. Svou roli mohly hrát i "dětské nemoci", které rozjezd internetového sázení v Česku provázejí - tedy provozní výpadky, menší spolehlivost a nerozumně nastavené vstupní bonusy.

Řadě sázkařů může také vadit nutnost osobní návštěvy sázkové pobočky. "Žádná jiná země na světě kromě ČR registraci na pobočkách nevyžaduje a plně uznává registraci přes internet jako bezpečnou," poukázal Schmidt.

Hájek v budoucí konkurenceschopnost českých firem věřil. "Růst zájmu o sázky do zahraničí záleží na kvalitě produktu českých společností. Ty mohou být dostatečně konkurenceschopné i přes odvody českému státu, jejichž výše není zásadní," mínil.

Na tuzemský sázkový trh míří i další kanceláře. K zahájení internetového sázení se připravuje například firma Startip olympionika a podnikatele Roberta Změlíka. Licenci na kurzové sázky v ČR nedávno získala nová společnost Cashpoint Entertainment (CE), za níž stojí zástupci rakouské internetové sázkové kanceláře Cashpoint. "Neevidujeme žádnou jejich žádost o povolení internetového sázení," uvedl mluvčí Ministerstva financí Ondřej Jakob.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám