Hlavní obsah

Mitsubishi přenechá výrobu počítačových serverů firmě NEC

TOKIO

Japonská společnost Mitsubishi Electric převede od března výrobu serverů pro osobní počítače na společnost NEC Corp. Důvodem je snaha zaměřit se při současných nepříznivých podmínkách na trhu pouze na klíčové ziskové aktivity.

Článek

Informoval o tom dnes japonský list Nihon keizai šimbun.

Za ukončením výroby serverů Mitsubishi stojí hlavně cenová válka na domácím trhu, kterou zahájili američtí konkurenti jako Dell Computer nebo Hewlett-Packard. Ta přišla v době, kdy se počítačové společnosti potýkají s nejhorším obdobím v historii, protože firmy kvůli slabé ekonomice šetří a omezují výdaje do informačních technologií.

Za šest měsíců do konce září se prodej serverů pro osobní počítače v Japonsku podle údajů MultiMedia Research snížil o 6,5 procenta na 136.500 kusů. V cenovém vyjádření se prodej propadl o 20,9 procenta na 81,5 miliardy jenů (687,8 milionu USD). Nejvyšší podíl na domácím trhu má NEC a Fujitsu. Na další místech se drží japonské divize společností Dell a IBM. Mitsubishi se však nedostala ani mezi prvních šest dodavatelů. V minulém fiskálním roce (do konce března 2002) Mitsubishi prodala 13.500 počítačových serverů. Převážná část jich byla určena pro osobní počítače, napsala agentura Reuters.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám