Hlavní obsah

Čína pokračuje v čistce internetu, zadržela 41 osob a zablokovala tisíc stránek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PEKING

V čistce internetu od veškerého údajně nevhodného obsahu pokračuje Čína, která už v souvislosti s touto kampaní zadržela 41 osob a zablokovala více než 1250 stránek. Peking tvrdí, že jeho nynější akce je zaměřena primárně proti vulgaritám a pornografii a nemá nic společného s potlačováním politického disentu, píše agentura Reuters.

Článek

"Cíl této kampaně je velmi jasný," řekl náměstek státního informačního úřadu Liou Čeng-žung. "Jejím smyslem je vytvořit zdravé internetové prostředí pro všechny mladé lidi a zajistit, aby byl internet v Číně bezpečnější a spolehlivější."

Vzhledem k tomu, že v Číně denně přibývá průměrně 3000 nových webů, se ovšem jedná o sisyfovský úkol. "Už jsme zaznamenali zjevné úspěchy, ale je to jen první fáze. Víme, že nám ještě zbývá spousta práce," dodal Liou.

Analytici naopak vidí v čínském zákroku proti internetu další krok ve snaze komunistické strany umlčet v zemi disent v roce, kdy na Čínu čekají politicky citlivá výročí, včetně 20 let od krvavého potlačení prodemokratických protestů na náměstí Tchien-an-men.

Čína blokuje "nevhodná" slova ve službě Skype

Čína se dlouhodobě snaží internet pečlivě sledovat a rychle ze sítě odstranit veškerý obsah považovaný za podvratný či otevřeně kritický vůči straně a vládě. Na konci loňského roku se Čína zaměřila také na oblíbenou internetovou službu Skype.

Číňané vytvořili databázi „citlivých slov“ a zprávy s nimi začali blokovat a dokonce ukládat. Na konci minulého roku bylo uloženo více než 150 tisíc zpráv se slovy, jako například demokracie.

V Číně je služba Skype provozována pod názvem Tom-Skype americkou společností eBay a čínskou firmou TOM Online. Právě ta podle kanadských vědců provádí monitorování zpráv pro čínské úřady.

Kanaďané upozorňují, že záznamy často obsahují osobní údaje nebo k nim nabízejí přístup přes uživatelské jméno. Podle Citizen Lab TOM provádí extenzivní monitorování jen s malým ohledem na bezpečnost a soukromí uživatelů služby Skype.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám