Hlavní obsah

On-line hry: Kontroverzní vyhlášení nejlepších DotA hráčů za rok 2008

Novinky, Jakub Trulík

Přípravy na rok 2009 jsou konečně naplno cítit. Řada předních světových celků se uchýlila ke změnám ve svých sestavách. V tomto týdnu došlo především na Counter-Strike 1.6, Source a Call of Duty. Navíc byla zahájena také soutěž reprezentací, již odstartoval zápas našeho výběru s Itálií. Podíváme se také na to, kteří DotA hráči jsou momentálně nej.

Článek

Novinky z domova

  • Rychle se rozrůstajíci multiherní klan Gaming.sk pod svá křídla přetáhnul další silný celek. Po Counter-Strike 1.6 sekci z In Ultimate Capacity přichází další úlovek z inteRaction. Řeč je o Call of Duty sestavě ThOmAs, BaxBany, dreader, janus_, Glady, jež se rozhodla z pátého dílu vrátit na předchozí a zároveň si řekla, že zkusí štěstí pod jiným tagem.
  • Hned čtyřnásobné zastoupení budeme mít v nejbližších dnech na prestižních evropských akcích. Již tento týden se na německém finále ICY-BOX v Counter-Strike: Source představí naši Reason-Gaming, inteRaction a liFeless. Síly zde změří s evropskou elitou v podání britských Dignitas, francouzských VeryGames či dánských Roccat. Tři víkendy na to vyrazí rovněž do Německa bojovat eSuba ve Warcraft 3 módu DotA. Ani ta to nebude mít nejlehčí, do Hanoveru cestují také Meet Your Makers, SK Gaming a nově vzniklí King Surf.
  • Česká Counter-Strike 1.6 reprezentace ve složení oskar!, johan, Monty, zigurat a zEro úspěšně vstoupila do 12. ročníku ClanBase NationsCup soutěže. V 1. kole kvalifikace si křečovitě poradila 2:0 na mapy se zástupci Itálie, jednoho z největších outsiderů celé ligy. K postupu do hlavní fáze nás dělí ještě jedno utkání.
  • Občanské sdružení eEriness představilo svůj nový Counter-Strike: Source tým. Po prosincovém rozpadu předešlé sekce, v níž působili i dva mistři Evropy (Ice_ a DukE), se nevědělo, zda bude český klub dále podporovat tuto hru. Netrvalo však dlouho a vedení našlo velmi nadějnou náhradu v podání hráčů MAjurka, Dombiho, Wendela, erssse a Steho.

Bývalá sekce eEriness ukončila své působení po neuspokojujícím čtvrtém místě na Sennheiser Final Fight II. Budou její nástupci úspěšnější?

Novinky ze světa

  • Britský celek Team Coolermaster udělal rychlou rošádu ve svých Counter-Strike: Source řadách. Minulý pátek ohlásilo vedení z důvodu nedostačujících výsledků rozpuštění svého dosavadního týmu a již dvě hodiny na to představilo svého nového zástupce. Dres Coolermaster budou od nynějška oblékat Švédi Helblinde, giftig, Norové warclown, stingeR a Brit HudzG, tedy velmi nadějná pětka, která dosud působila pod názvem Versus.
  • Finský klub Epsilon-esports dal další šanci Call of Duty 4. Po špatných zkušenostech s mezinárodními týmy vsadil tentokrát na čistě finskou sestavu. Tu vytvořil smícháním hráčů konkurenčních Logitech a xtothed, čímž vznikla pětka ztk, Slwx, Filter, Crysti, holic. V první fázi se budou chtít noví Epsilon soustředit na domácí soutěže.
  • Pořádné změny dostál i německý Counter-Strike: Source klub hoorai. Po neuspokojujícím čtvrtém místě na domácím finále EPS vedení rozpustilo celou základní sestavu. Ponechalo pouze sYroxe, jenž dostal za úkol složit nový kádr, který bude schopný konkurovat minimálně domácí špičce. Kapitán si za své spoluhráče zvolil mEiJina s xiuem z bývalých Dignitas či Alternate, Raka z bomk a fel1xe z Raptor-Gaming.
  • Do svého bývalého klubu se vrátili ukrajinské Counter-Strike 1.6 hvězdy Edward, Zeus a kane. Všichni tři působili několik posledních měsíců u ruské organizace Virtus.pro, která se i přes velmi dobré výsledky rozhodla pro rok 2009 vsadit na kompletně ruskou sestavu. Kroky ukrajinských legend a reprezentantů vedly překvapivě k obnovení klanu pro100, který se blísknul vítězstvím na ASUS Winter 2007 či senzační hrou na WCG 2006. V týmu je doplní dlouholetí zástupci pro100 Frost a Emelikk.

Tým pro100 se poprvé výrazně ukázal na WCG06, poté se jeho hráči stali terčem zámožnějších organizací. Nyní se vrací na scénu a pokusí se připsat další úspěchy.

V anketě o nejlepší DotA hráče bodovali především zástupci MYM

Organizace Meet Your Makers na svých stránkách zveřejnila výsledky své ankety o nejlepší DotA hráče pro rok 2008. Ve čtyřech různých kategoriích tajně hlasovalo 20 oslovených odborníků. Po uvedení konečného pořadí přišla také řada na fanoušky, kteří si své zástupce zvolili podle svého gusta. Výsledky jsou značně kontroverzní.

První z kategorií nese název "TOP5 nejlepších gangerů". Jedná se o hráče, kteří mají vysoký přehled o dění na mapě, jsou užiteční při lovení nepřátelských hrdinů a starají se o wardy. Na pátém místě se umístil Rus PGG z klanu Rush3d následovaný Yamatehem z malajských King Surf a svým krajanem Vigossem z King Surf international. Těsně pod vrcholem skončil Ukrajinec Dendi z DTS. Králem gangerů se stal Dán MaNia- z MYM. S tím ovšem fanoušci nesouhlasí, v jejich hlasování vyhrál zcela jednoznačně Vigoss s více jak 38% bodů, druhý je podle nich MaNia- s 14% a třetí Dendi s 13%.

Rush3d zažili poměrně úspěšný rok, což se promítlo i na individuálních oceněních. Jejich hráč NS získal dokonce největší podporu fanoušků.

Další cena měla titul "TOP5 nejlepších carry". V DotA termínech jde o hráče, kteří jsou nejsilnější v pozdějších fázích hry a právě díky jejich schopnostech se především rozhoduje o konečném výsledku. I zde připadlo "poslední" místo Rusovi z Rush3d, tentokrát Lightovi. Čtvrtý byl Švéd Loda z SK, třetí Němec KuroKy z King Surf international a druhý Yamateh, zřejmě tedy nejvšestranější hráč současnosti. Zlato si odnesl Američan Fear sloužící v řadách MYM. Ten se ale podle fanoušků umístil až na pátém místě, předehnali ho Loda, Yamateh, Light a zejména KuroKy s 33%.

SK dlouhou dobu působili suverénně a často se o nich říkalo, že jsou neporazitelní. Po krachu na ESWC šla jejich síla značně dolu.

Třetí na pořadí bylo "TOP5 nejlepších supporterů". Být supportem je zároveň jedna z nejméně vděčných rolí, ale také velmi důležitá. Úkolem takového hráče je starat se všemožně o to, aby nebyli ohroženi carry hrdinové. Často je tedy vyžadována veliká obětovost a zodpovědnost.

Pátý podle bodování skončil Indonésan Melen z fnatic, čtvrtý Ukrajinec Axypa z DTS, třetí Švéd Hailo z SK, druhý Rus NS z Rush3d a první místo znovu obsadil hráč MYM, Dán Pusher. Ten je podle fanoušků na druhém místě, avšak s téměř 35% bodovou ztrátou na NSeho, který získal téměř polovinu všech hlasů. Třetí skončil stejně jako v hlavní části ankety Hailo.

MYM ukořistili všechna první místa v individuálních oceněních. Za celou sezónu si však tým připsal pouze dva pořádné triumfy a podle mnohých se nemůže rovnat asijským celkům.

Poslední kategorií bylo "TOP5 nejlepších leaderů", tedy, jak již název napovídá, nejlepších kapitánů. Úloha leadera je prostá, ale stěžejní pro vývin celé hry. Kapitán musí vybrat ideální složení hrdinů a zvolit strategii. Zde se umístil na pátém stupínku Papaxiong z malajských King Surf, na čtvrtém Indonésan Ritter z fnatic. Bronzový byl Loda, stříbrný jeho krajan Drayich, který se momentálně hraní nevěnuje a zlato si zcela "překvapivě" odnesl Dán Maelk z MYM. Alespoň zde se fanoušci shodli s vybranou porotou, místa souhlasí i v jejich anketě.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám