Hlavní obsah

Počítačoví specialisté si mohou v práci diktovat podmínky

Právo, Monika Ginterová

Na českém trhu chybějí tisíce programátorů a vývojářů v IT. Firmy hledají specialisty do IT celoročně, přestože v databázích životopisů na webu jsou jich zaregistrovány tisíce. Česko dlouhodobě trpí značným nedostatkem počítačových odborníků. Ti si mohou proto diktovat relativně vysoké kariérní požadavky.

Článek

Chronický nedostatek zkušených IT odborníků na trhu práce se odráží v raketovém růstu poptávky po IT specialistech, které si lze vypůjčit na konkrétní projekty. Outsourcingem služeb jednotlivých specialistů či celých týmů mohou firmy ročně ušetřit až desítky procent nákladů souvisejících s náborem a vzděláváním specialistů.

Například systémový integrátor S CZ meziročně zaznamenal 50procentní růst zájmu o outsourcing služeb konkrétních specialistů na krátkodobé a dlouhodobé projekty zákazníků. Firmy tak získávají know-how bez nutnosti IT odborníky dlouhodobě zaměstnat. Mezi zákazníky, kteří mají o tyto služby nejčastěji zájem, patří finanční instituce, průmyslové závody či firmy podnikající ve zdravotnictví. Největší poptávka je po službách zkušených programátorů a specialistů na bezpečnostní a systémová řešení.

„Na českém trhu chybějí tisíce programátorů a vývojářů v IT. Firmy hledají specialisty do IT celoročně, přestože v databázích životopisů na webu jsou zaregistrovány tisíce ,volných‘ lidí, kteří chtějí pracovat ve sféře informačních technologií. Tito lidé si ale v současné době velmi pečlivě vybírají svého budoucího zaměstnavatele a mnohdy mají vysoké požadavky, a proto hledají delší dobu,“ konstatuje Jaroslav Pechan ze společnosti LMC.

Netechnologické firmy marní mozky specialistů
„Mezi typické chyby některých netechnologických firem patří, že drahé specialisty neefektivně zaměstnávají rutinními úkoly, které lze zvládnout levněji,“ zdůrazňuje Vojtěch Dvořák, manažer divize IT služeb společnosti S CZ. „Firmy jsou nespokojené také s nepřipraveností absolventů škol na jejich zařazení do pracovního procesu,“ tvrdí Jiří Nykodým z agentury CzechInvest, která se touto otázkou nedávno zabývala s Czech ICT Alliance.

Zákazníci díky outsourcingu mohou ušetřit statisíce až milióny korun na nákladech na vzdělávání IT zaměstnanců. „Školení a certifikační testy pro Business Intelligence stojí podle úrovně specializace 100 až 200 tisíc korun, u technologických certifikací SAP, CISCO či IBM to bývá o něco méně. Další investice obvykle směřují do zlepšování jazykové vybavenosti,“ dodala personální ředitelka technologické společnosti S CZ Olga Svobodová.

Mnozí IT profesionálové chtějí pracovat výhradně pro technologické firmy, v nichž si na různých projektech zvyšují svoji kvalifikaci. Lákají je perspektivy profesního rozvoje a odborného vzdělávání, které v netechnologických firmách nejsou zpravidla tak široké.

Pomůžeme si cizinci?

Spolu se zástupci škol si určitou změnu na trhu práce slibují od projektu zelených karet, spojujících povolení k pobytu s pracovním povolením (více na straně 14). Novelizovaný zákon o zaměstnanosti by měl od ledna jejich prostřednictvím významně usnadnit zaměstnávání zahraničních kvalifikovaných pracovníků.

Podle názoru některých firem ale klíčové ustanovení zákona znemožňuje zaměstnavatelům, aby si sami vybrali nejvhodnějšího kandidáta na jimi nabízenou pozici, a úřady zelenou kartu vázanou k tomuto místu automaticky přidělují prvnímu uchazeči v systému.

„Tento postup lze aplikovat v montovně, kde kvalifikace mnohdy není rozhodujícím faktorem, sofistikovaná pracovní místa tak rozhodně obsazovat nejde. S ministerstvem práce a sociálních věcí jednáme o úpravě,“ tvrdí výkonný ředitel Czech ICT Alliance Michal Zálešák.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám