Hlavní obsah

Microsoft bude možná opět jednat o koupi Yahoo, ředitel Yang odstupuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Generální ředitel americké internetové společnosti Yahoo Jerry Yang odstoupí z funkce hned, jakmile se firmě podaří najít za něj náhradu. Akcie Yahoo v reakci na zprávu zpevnily o více než čtyři procenta, protože mezi investory sílí naděje, že Yangův odchod umožní dohodu s Microsoftem, který měl o podnik už dříve zájem.

Článek

Yang je spoluzakladatelem Yahoo a jakmile z čela firmy odejde, vrátí se na své původní místo ve firmě, kde se věnoval strategii a technologii. Ve funkci generálního ředitele působil od června 2007, byl ale terčem kritiky za to, že dohodě s Microsoftem brání.

Yang se snažil, aby si firma udržela nezávislost. "Z této společnosti jsem od jejího založení vybudoval důvěryhodnou globální značku, která je pro milióny lidí nepostradatelná. Pro firmu jsem se vždy snažil udělat to nejlepší. Všichni víte, že mně v žilách vždy proudila a navždy bude proudit purpurová," řekl Yang.

Purpurovou barvu má logo Yahoo. Yang v e-mailové zprávě zaměstnancům podle agentury Reuters uvedl, že na odchodu z čela podniku se dohodl se správní radou. Její součástí je také investor Carl Icahn. Ten patří k aktivistickým akcionářům a měl snahu, aby Yang dohodě s Microsoftem nebránil.

Firma v říjnu oznámila, že propustí minimálně desetinu pracovní síly, což by bylo asi 1500 lidí. Finanční krize totiž nutí velké firmy šetřit, takže je i slabší zájem o reklamu na internetu.

Firma se potýká s neúspěchem již dlouho

Série neúspěchů je ale pro Yahoo ještě delší. Firma několik měsíců jednala se společností Time Warner o sloučení s její součástí AOL, což pro Yahoo měl být další impulz ke zvýšení zisků.

"Firma zoufale potřebuje změnu a toto je samozřejmě jeden ze způsobů, jak ji realizovat. Jerry byl překážkou pro dokončení té poslední dohody," řekl ke zmařené dohodě s Microsoftem analytik společnosti RBC Capital Markets Ross Sandler. Podle něj nelze vyloučit, že se nyní Microsoft vrátí do hry.

Yang vždy říkal, že firmu prodá jen v případě, že dostane nabídku, která vyjadřuje skutečnou hodnotu podniku. Microsoft v únoru nabídl za jednu akcii Yahoo 31 dolarů a krátce nato se kurz akcií k této ceně přiblížil.

V květnu Microsoft nabídku zvýšil, ale Yang ji odmítnul jako nízkou. Jakmile Microsoft od plánů odstoupil, začal se kurz rychle snižovat. V současnosti se akcie Yahoo prodávají asi za 11 dolarů. Společnost Yahoo měla ve třetím čtvrtletí čistý zisk 54,3 miliónu dolarů (asi 1,1 miliardy Kč), což byl meziroční propad o 64 procent.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám