Hlavní obsah

On-line hry: Korea byla na WCG nejúspěšnější

Novinky, Jakub Trulík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

A je to tady! Po bojích trvajících pět měsíců známe 14 jmen, jež se letos zlatě a nesmazatelně zapsala do historie World Cyber Games. Grand finále v německém Kolíně nad Rýnem trvalo celé čtyři dny a bylo na něm rozdáno celkem 470 000 dolarů. Na místě dění samozřejmě nechyběla ani naše výprava čítající devět hráčů sólo-her a jeden tým.

Článek

Novinky z domova

  • Novou Counter-Strike 1.6 sekci představil klan Confis o.s., jenž se poprvé výrazněji připomenul, když angažoval slovenské ex-NecroRaisers. Nově příchozími jsou tentokrát dobře známí Češi jAPKO!, KUK1, Trpaslik, iceW! a Marthyy. Ti si pod tagem Confis již stihli vydobýt úspěch v kvalifikaci do 2.CSL ligy.
  • Během týdne prošel změnami jeden z našich nejnadějnějších Counter-Strike: Source týmů, Phortex. S klubem se kvůli špatným výkonům rozloučil hráč přezdívaný vans a bohužel také stewe, kterého zradil počítač. Trojici mouser_, Scary_Movie, Holi doplnili zkušení VEska a fRost. V nové sestavě se Phortex poprvé předvedou na inteRaction Final Fight II.
  • Jak rychle vznikla, tak rychle se i rozpadla. Řeč je o české organizaci Verya eSports, o níž jsme zhruba od poloviny tohoto roku slýchali velmi často díky přibrání silné Counter-Strike 1.6, Warcraft 3, Starcraft: Brood War sekce a v neposlední řadě fifaře Koozyho. Celek se rozpadnul po odchodu hlavního manažera. Kam povedou kroky zbylých členů, není zatím známo.
  • Ve dnech 11. až 14. prosince tohoto roku se v Dolní Dobrouči uskuteční již 11.pokračování Fountain Cyber Cup. FCC patří mezi největší amatérské lan akce naší republiky, letos se hraje o 20 000 Kč v hotovosti + ceny od sponzorů, hlavní turnaje proběhnou v Counter-Strike 1.6 a Warcraft 3: DotA. Na seznamu přihlášených už teď nalezneme klany jako HYUUGA, fofos.sk, RYKERS nebo třeba SnoopY.

FCC nadělí svým přiznivcům dárky ještě před Vánocemi

Novinky ze světa

  • Menši obměnou kádru prošel špičkový švédský Counter-Strike 1.6 celek Lag Blank. Jeho jádro opouští legendární striker, kterého střídá ještě zvučnější jméno - Rwa. Ani ten se u Blank zřejmě příliš dlouho neohřeje, podle manažera klubu jde pouze o dočasný záskok, než si hráči Snajdan, GuX, nikolaus a face ujasní, koho vlastně hledají.
  • Ze Švédska přichází i další zpráva. Tamní organizace EvilZone se rozhodla pod svá křídla přibrat nový hvězdný Counter-Strike: Source tým, který se zrodil na norské scéně. Jeho barví hájí hráči gem, MAGNUS, zkušené a známé duo warclown, infected, pětici uzavírá stingeR, jenž přešel z Counter-Strike 1.6.
  • Kolotoč kolem WC3L kvalifikace naplno odstartoval, všechny týmy se za účelem postupu do hlavní fáze na poslední chvíli snaží posilnit své soupisky. Jako první přišli němečtí WICKED eSports s angažováním belgického elfa FisTa, poté se přidali portugalští Excello s příchozím finským orkem Seinem a rovněž orkem DeSnodeSnoDaarDem z Nizozemska. Od německých n!faculty odchází Rus BeckS a nahrazuje ho Švéd Effect hrající lidskou rasu.
  • I do třetice zavítáme do skandinávského Švédska. Tentokrát díky ještě do nedávna skoro neporazitelné DotA sekci organizace SK Gaming. Ta se koncem uplynulého víkendu rozloučila s výraznou oporou Akkem, jedním ze zakládajících členů. Ten odchází kvůli nedostatku času. Vedle čtveřice Loda, Tompa, Hailo, KwoM ho prozatím nahradil zoN.

SK.DotA na ASUS Spring 2008 (Akke první zleva)

Nejvíce medailí z WCG si opět odváží Korea

A jsme znovu o další rok starší a moudřejší. Moudřejší alespoň v tom, kdo byl letos na poli progamingu nejsnaživější a nejlépe se připravil na World Cyber Games 2008. Vyvrcholení největší herní události tohoto roku se uskutečnilo ve dnech 6. až 9. listopadu v téměř milionovém Kolíně nad Rýnem. Soutěžilo se o částku 470 000 dolarů, jež byla rozdělena do 14 různých her. Do bojů v 10 z nich se zapojila i naše výprava složená z českých a slovenských hráčů.

Největším lákadlem pro diváky bylo opět akční FPS Counter-Strike 1.6, jehož se překvapivě nezúčastnil loňský šampion emuLate z Francie, který se nedokázal ani kvalifikovat. V o něco lepší formě než v roce 2007 se ukázali být dánští mTw, kteří si v Německu polepšili ze stříbra na zlato. V napínavém finále přemohli švédské SK Gaming a ukázali všem, proč se honosí titulem "Nejlepší tým pro rok 2008". Třetí místo připadlo korejským e-STRO. Našimi zástupci v turnaji byli slovenští FU.sk, kteří bohužel doslova vybouchli a v šesti utkáních základní skupiny vyhráli se štěstím pouze jedno, ve zbylých jim byl uštědřen pořádný výprask.

mTw, nejlepší tým roku 2008, si do sbírky připsal další důležité prvenství

Druhé největší prize money připadlo pro strategii Warcraft 3: The Frozen Throne. V té dominovala nizozemská legenda nosící přezdívku Grubby, když ve finále porazila svého týmového kolegu Moona. Třetí místo obsadil Happy, který se stal osudným pro našeho reprezentanta Bonecrackera. Bone vyhrál celou základní skupinu, v níž porazil i WhOa a Likeho, poté bohužel nestačil 1:2 na mapy v 1.kole play-off na zmíněného Rusa.

Další královskou strategií byl stařičký Starcraft: Brood War, v němž měla Korea hned dva medailisty a to dokonce na prvním a druhém stupínku. Zlato ukořistil Luxury, stříbro jeho krajan Stork. Na ukrajinského Streloka zbyl bronz. Maix, nejzkušenější člen naší výpravy, uvíznul na čtvrtém místě své skupiny, v níž ze čtyřech zápasů přemohl pouze Uzbekistánce TempLara.

Turnaj se stejně jako každý rok těšil obrovské divácké oblibě. Vedle domácích hráčů se na ni mohl spoléhat i Nizozemec Grubby.

Jedinou čistě sportovní hrou byl v Německu virtuální fotbal FIFA 2008. Početné publikum se oproti minulým ročníkům muselo spokojit s tím, že medaile nezůstanou na domácí půdě. O to se postaral zlatý Rumun bebe, stříbrný Portugalec LastNightPT a Argentinec Patan. I zde jsme měli své želízko v ohni. Talentovaný Rolando turnaj odstartoval skvěle, se třemi výhrami a jednou remízou dominoval své skupině a první zápas play-off také vyhrál. Poté se ovšem jeho rumunský soupeř Ovvy vzchopil a zápas převzal do svých otěží, což pro Slováka bohužel znamenalo konec.

Stejný kousek jako Korejcům ve Starcraftu se povedl Rusům v závodním Need for Speed: ProStreet. První místo si vyjezdil MrRASER, druhé jeho spolujezdec s přiznačným nickem ProStreet. Jejich nadvládu narušil pouze Nizozemec Steffan, s nímž se ve skupině seznámil Slovák sonny. Setkání to bylo pro našeho borce nepříjemné, stejně jako s Němcem b0uncem. Pomalejší byl pouze Chorvat r4z0r.

Na vítěze čekaly tyto blýštivé medaile

Nažhavení domácí fanoušci si mohli pořádně zajásat až při vyhlašování vítězů futuristické strategie Command & Conquer 3: Kane's Wrath. Zde se Německo stalo třetí zemí, jíž se povedl double. Nejpřipravenějším se ukázal Dackel, kterému ve finále podlehl jeho krajan Heckenheinrich.

Třetí místo si vybojoval Američan khufu_ownz. V C se velmi sympaticky prezentoval i Čech sEEker, který v nabité základní skupině obsadil třetí nepostupové místo se skóre 3-3 na zápasy, jeho největším skalpem je určitě porážka favorizovaného Korejce fridfena.

Jako poslední ze strategií přišlo na řadu populární Age of Empires III: The Asian Dynasties. Zde se medaile rozdělily rovným dílem mezi tři vůbec nejúspěšnější země letošního Grand finále. Zlato si za velkou louži odváží Američan h2o_, stříbro si do kufrů přibalil Korejec iamgrunt a bronz zůstává doma díky TheDemonovi. Naší nadějí v AoE byl nažhavený m4rKy, který ke své smůle obsadil stejně jako sEEker třetí místo skupiny.

Korea patří už několik let k absolutní špičce. Prokázala to i dvojice Luxury, Stork ve hře Starcraft.

Poté přišly na řadu Xbox 360 hry. Jako první závodní Project Gotham Racing 4, v kterém byl nejrychlejším pilotem Nizozemec Handewasser, těsně za ním projeli Brit live a Rakušan SteVek. Sílu prvního a třetího zmíněného musel okusit i náš DaVes, který i přes velmi silnou skupinu dosáhnul sympatického poměru tří vyhraných závodů na tři prohrané.

V hudebním Guitar Heroes 3: Legends of Rock se ukázal nejpřipravenějším Brit Monkey, který přemohl druhého Itala Lo7_ a Švéda Gugge2000. Sérii pěti nepříjemných porážek si vytrpěl Crow, který na WCG zavítal už ve druhé hře. Předposlední místo skupiny zachránil výhrou nad Bělorusem flexxusem.

Mlátičce Virtua Fighter 5 dominoval Japonec ITABASHI, který svým karate stylem přemohl singapurského Dannyho. Na bedně je doplnil Američan adanYUKI. Zde jsme příznačně dostali vůbec největší výprask ze všech disciplín. Frizzer v základní skupině nedal K.O. ani jednomu ze svých pěti protivníků a skončil až na samotném dně tabulky.

Návštěvníci si užili i řadu doprovodných akcí, v nichž nechyběla ani živá hudební vystoupení.

Ve zbylých čtyrech titulech jsme již reprezentanty neměli, proto se pojďme podívat aspoň ve stručnosti, kdo v nich byl nejlepší. Ve velmi oblíbené týmové akci HALO 3 si zasloužené ovace užili Kanaďané z EndResult, jimž podlehlo francouzské kvarteto SSK. a také americký tým Mob_Deep.

Ve špičkovém kulečníku Carom3D se pro změnu ukázal v nejlepším světle Korejec KEnSin následovaný Bulharem InmORtallem a Brazilcem Guigo123. MMORPG záležitost Red Stone podle očekávání okupovali dvojice z Asie. Zlato si odváží korejské duo srkim0426, hhsvc, stříbro a bronz putuje do Japonsko zásluhou Pockyho, chocolateho a strawberryho s puddingem. Definitivní tečku za WCG udělala mobilní hra Asphalt 4. V těchto závodech měl nejvíce koní pod kapotou Singapurec Slyfoxlover, na kterého nestačil americký Bluewolf a německý neogetix.

WCG 2008 bylo uzavřeno předávacím ceremoniálem

Na žebříčku nejúspěšnějších zemí se oproti roku 2007 nic nezměnilo. Nejvyšší příčka patří opět Korejcům, kteří mají na svém kontě po třech zlatých a stříbrných medailích, navíc ještě jednu bronzovou. Druhá skončila výprava USA s jedním zlatým, stříbrným a třemi bronzovými kovy. Třetí příčka patří domácímu Německu, které si připsalo zlato, stříbro a dva bronzy. Česká republika se oproti loňsku propadla až na 30. místo, Slovensko okupuje 42. pozici.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám