Hlavní obsah

Nový program má Čechy naučit hledat práci přes internet

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Najít na internetu firmu, která nabízí práci, a odpovědět jí e-mailem je přibližně pro tři ze čtyř dospělých Čechů problém. Těmto lidem by měl při hledání práce pomoci nový vzdělávací program, který dnes spustila ministerstva informatiky a práce společně s některými soukromými firmami.

Článek

"Program by měl pomoci především lidem, kteří nyní nemají velkou šanci naučit se, jak na internetu hledat informace o nabídkách práce a odpovědět na ně. Jsou to především starší lidé v odlehlých místech," řekl na dnešní tiskové konferenci Pavel Komárek z Centra internetu, které se na programu podílí.

Do konce příštího roku by mělo na internetu nově umět hledat přibližně 60 tisíc lidí, kteří si s počítačem stále nerozumí. To například představuje téměř desetinu těch, kteří nemají práci.

Stále více českých rodin totiž sice má doma počítač připojený k internetu, většinou však na něm hrají hry nebo se snaží na internetu s někým seznámit. Podle výzkumu ale například pouze čtvrtina Čechů mezi 30 a 44 roky umí používat počítač tak, jak to potřebuje jeho zaměstnavatel. Ve Švédsku to je ale téměř 60 procent, uvedl Komárek. Zaostáváme například i za Slovenskem. "V této věci skutečně nejme žádný tygr," uvedl Komárek.

Lidé, kteří se do kurzu Práce díky Internetu přihlásí, projdou dvacetihodinovým výcvikem. Naučí se najít na internetu nabídku práce, napsat životopis a odpovědět na požadavek firmy. "Není ale nikde záruka, že práci sežene, ale dokáže se na internetu orientovat," řekl Jan Kasnar z ministerstva práce.

Za kurz, který je součástí Národního programu počítačové gramotnosti, lidé zaplatí asi tisícovku. Podle organizátorů to má přispět k tomu, že se přihlásí lidé, kteří mají skutečně zájem. Podle Kasnara by v příštím roce mohl být kurz zařazen mezi rekvalifikační, nezaměstnaní by jej tak měli zdarma.

Zatím šest různých kurzů, které jsou součástí programu na zvýšení počítačové gramotnosti, navštívilo podle ministra Vladimíra Mlynáře za sedm měsíců existence na 17 tisíc lidí. Byli to především starší lidé nad 45 let. Největší zájem byl na jihu a severu Moravy, nejmenší ve středních Čechách. "Kurzy se přenesly i mimo velká města. Asi 86 procent populace je vzdáleno od školící místnosti do 15 kilometrů," uvedl Komárek.

Program za několik milionů korun financují mimo státu i soukromé firmy. Nepomůže tak pouze lidem, kteří to s počítačem a internetem příliš neumí. Na své si například zřejmě přijde i společnost LMC, která provozuje internetové stránky určené pro hledání práce a na programu se podílí. "Pomáháme firmám, aby našly aktivní zaměstnance. Aby je ale našly musíme aktivní zaměstnance zaměstnavatelům hledat," řekl Libor Malý z firmy. Čím více firem a lidí bude přes stránky firmy LMC nabízet a hledat práci, tím více bude firma vydělávat.

Reklama

Související témata:

Související články

SkyNet přichází s novou nabídkou ADSL

Společnost SkyNet podepsala novou smlouvu s Českým Telecomem a přichází tak s novými tarify pro připojení k internetu prostřednictvím technologie ADSL.

Výběr článků

Načítám