Hlavní obsah

Nadace Klausových učí seniory používat internet

Právo, Jiří Ovčáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nadační fond Livie a Václava Klausových již dva roky pořádá kurzy, ve kterých mají senioři možnost naučit se používat internet, mobilní telefon a platební kartu. Kurzem prošlo již přes 2500 seniorů.

Foto: archiv, Právo

Livia Klausová na tiskové konferenci projektu Senioři komunikují

Článek

„Zaměřili jsme se na skupinu lidí, ke kterým patřím i já, která neměla možnost se seznámit s moderními komunikačními prostředky,“ řekla manželka prezidenta Livia Klausová na tiskové konferenci ve středu 5. listopadu věnované projektu Senioři komunikují.

V kurzech se podle ní počítá s tím, že lidé, kteří se jich účastní, nemají vůbec žádné zkušenosti s počítačem.

Větší zájem o kurzy mají ženy

Největší zájem o kurzy je na severní Moravě, z 80 procent je navštěvují ženy. Průměrný věk účastníků je 63 let, nejstaršímu zájemci o internet bylo 92 let. Letos nadační fond uspořádal 150 kurzů v 97 městech a obcích.

S projektem Senioři komunikují se počítá i příští rok, kurzy by měly začít v dubnu nebo květnu a stejně jako letos probíhat až do listopadu. Podle Klausové je důležitým efektem, že díky kurzům získávají senioři nové přátele.

Tiskové konference se zúčastnila i penzistka Jarmila Merklová ze Slaného, která kurz nadačního fondu absolvovala. „Ze začátku jsem si připadala jako zoufalec,“ popsala své setkání s počítačem. Vše ale zvládla, kvitovala, že díky internetu se dá komunikovat s příbuznými v cizině.

Speciální portál pro seniory

Šéf nadačního fondu Ladislav Petrásek také včera informoval, že se ještě letos počítá se spuštěním internetového portálu pro seniory, který by měl obsahovat vše důležité z kultury, sociálně zdravotních věcí nebo třeba mapy. „Na jedněch stránkách budou všechny informace, které senioři potřebují,“ uvedl.

Reklama

Související témata:

Související články

Do Česka míří obří mobil pro seniory

Od pátku se bude v Česku prodávat nový mobil Emporia Life určený pro seniory. Ti by bez problémů měli zvládnout ovládání přístroje, který má obří tlačítka...

Výběr článků

Načítám