Hlavní obsah

Fujitsu koupí od Siemensu podíl ve společném podniku na počítače

– TOKIO

Japonský elektronický konglomerát Fujitsu koupí od německého partnera Siemens 50procentní podíl v jejich společném podniku na výrobu počítačů Fujitsu Siemens Computers za 450 miliónů eur (téměř 11 miliard korun). Firma se tak stane jediným vlastníkem podniku, jenž působí rovněž v České republice.

Článek

Fujitsu hodlá tímto krokem posílit svou přítomnost v Evropě. Firma uvedla, že transakce by měla být dokončena v dubnu příštího roku. Dodala, že v podniku neplánuje žádné snižování počtu pracovních míst.

Společný podnik vznikl v roce 1999 a v současné době zaměstnává více než 10 000 lidí, a to zejména v Německu. "Plná integrace Fujitsu Siemens Computers do skupiny Fujitsu dokonale zapadá do naší strategie globálního růstu," řekl prezident Fujitsu Kuniaki Nozoe.

Společnost Siemens, která se nyní zbavuje vedlejších aktivit, uvedla, že transakce jí přinese účetní zisk 310 miliónů eur. "Jsme šťastni, že partner Fujitsu převezme náš podíl ve Fujitsu Siemens Computers a posune tento podnik na novou úroveň úspěchu," řekl finanční ředitel Siemensu Joe Kaeser.

Podnik Fujitsu Siemens Computers zvýšil v uplynulém fiskálním roce končícím v březnu hrubý zisk o 15 procent na 105 miliónů eur (2,5 miliardy Kč). Jeho tržby však klesly o pět procent na 6,6 miliardy eur kvůli změnám strategie na některých trzích.

Česká pobočka Fujitsu Siemens Computers v dubnu oznámila, že v loňském roce zvýšila tržby o pět procent na téměř 100 miliónů eur, tedy asi 2,4 miliardy korun. Výši hospodářského výsledku však nesdělila.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám