Hlavní obsah

Jak si nejlépe vychutnat multimédia z počítače a mobilu

Právo, EOM

Hudba, která se dříve linula z hi-fi věží, stále častěji duní z osobních počítačů. Proč uživatelé nepoužívají zvukové aparatury tolik jako dříve? Odpověď je snadná. Stáhnout do počítače hudbu rovnou z internetu nebo z půjčeného disku je časově méně náročnější, než hledat CD v domácí sbírce kotoučů a pak jej zakládat do aparatury.

Článek

Hi-fi věže mají přesto nespornou výhodu – až na výjimky poskytují lepší zvuk než bedýnky připojené k osobnímu počítači. Chceme vám proto ukázat několik modelů, kterým byste se měli raději vyhnout, protože to, co vyluzují, nemůžeme v žádném případě považovat za kvalitní přednes.

Našli jsme však také několik kousků, které naše očekávání, co se týká slušného přednesu, naplnily. Ukážeme i na ně.

:.Reprobedny Creative Labs GigaWorks T40 Foto: archív firmy Creative

Jako majitelé počítačů a k nim připojených levných reprobeden se ale v obou případech musíme smířit s určitou nevyvážeností basů, středů a výšek. Právě středy bývají mnohdy potlačovány a basy naopak zdůrazňovány. Pro filmy a hry je to sice výborné řešení. Všechny výbuchy máme skoro jako na dlani.

S hudbou je to horší, a pokud nepatříte mezi příznivce rychlejší moderní muziky s dostatkem basů, pak si pravděpodobně budete na zvukové výkony vašeho počítače stěžovat.

Samozřejmě i k počítači lze připojit kvalitní a přitom velmi kompaktní bedny, které nabízejí poslech na úrovni studiových monitorů, ovšem pár finských aktivních nearfield monitorů pro blízký poslech přijde na 14000 korun. Tuto kategorii nyní opomineme.  

Logitech Z-2300 THX (3100 Kč)
THX je synonymem kvalitního zvukového přednesu. Jestliže si chcete vychutnat filmové scény nebo hry s dostatkem basů, pak je vaším cílem nákup beden s certifikací THX. Reproduktory se skládají ze tří hlavních komponentů s výkonem efektivních 200 wattů. Oba satelitní reproduktory s 2,5palcovými fázovými vložkami spolupracují se subwooferem o vlastním výkonu 120 wattů.
Klady: výborný výkon
Zápory: připravte si větší finanční obnos
Creative Labs GigaWorks T40 (1800 Kč)
Certifikace zvukových laboratoří THX výrobku sice chybí, nicméně to nemělo (naštěstí) znatelný vliv na kvalitu reprobeden. T40 jsou tak výbornou dvoudílnou sadou bez subwooferu pro ještě silnější basy. Díky tomu jsou však levnější. Ocení je hlavně lidé hledající cenově nenáročné řešení, které přitom poměrně slušně interpretuje zvuk.
Klady: slušný přednes hudby
Zápory: platíme za značku
Teac XP-20 (800 Kč)
Teac známe hlavně jako producenta počítačových mechanik nebo kapesních přehrávačů. Firma začala fušovat také do výroby počítačových reprobeden. Tento krok ale nehodnotíme kladně. XP-20 mají průměrný hudební přednes. Výsledek nezachraňuje ani subwoofer, který doprovázejí výkonově slabé satelity.
Klady: nízká cena
Zápory:slabší výkon, možný šum v satelitech

  :.Reproduktory Logitech Z-2300 THX Foto: archív firmy Teac

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám