Hlavní obsah

Sportovci vyhrávali na olympijských hrách díky hi-tech technologiím

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bez moderních technologií se vyhrává velmi těžko. Své by o tom mohli říct nejen plavci, ale také cyklisté nebo běžci. Ti všichni těží z posledních hi-tech poznatků. A řadu z nich proměňují ve zlaté medaile. Přestože se Mezinárodní olympijský výbor snažil o to, aby závodníci bojovali mezi sebou vlastními silami bez pomoci supermoderní techniky, nepovedlo se.

Foto: Jason Lee, Reuters

Letní olympijské hry v Pekingu

Článek

To, v co se nakonec zvrhla olympiáda, někteří nazývají jako závodem plným technologického dopingu. A nejsou daleko od pravdy. Jejich tvrzení podporují například plavecké soutěže. Někteří rozhodčí dokonce volali po zákazu speciálních úborů výrobce Speedo, které dávají plavci ve vodě velkou výhodu nad soupeřem.

Díky speciálnímu materiálu z dílen americké vesmírné agentury NASA člověka ve vodě nadlehčují. Tím jej až o několik centimetrů nadzvedávají nad vodní hladinu. Protože vzduch klade menší odpor než voda, pohybuje se plavec ve speedu rychleji než jeho hůře vybavený soupeř.

Oblek také dokonaleji přiléhá k tělu a tím dále snižuje jeho odpor. Ne všichni závodníci nebyli oblečeni ve speedu z důvodu nedostatku financí. Některým to nedovolily licenční tahanice a museli nosit „pomalejší“ úbory jiných firem.

Není luk jako luk

Jiná situace se odehrávala v táboře lučištníků. Někteří měli luky z lepších materiálů než jiní, které dodávaly šípům větší startovní rychlost. Americký tým k tomu navíc přidal kameru schopnou filmovat rychlostí 1200 snímků za vteřinu. Mohl tak analyzovat dráhu šípu okamžitě po vypuštění z luku v krocích ne delších než několik centimetrů.

Střelci se mohli snadněji vyhnout případným chybám a získali technologickou výhodu nad soupeřem. Podobně si pomáhali i atleti. Například běžci pracovali s programem Dartfish. S jeho pomocí může trenér nahrát sportovce při závodu a pak rozebrat jeho výkon pěkně krůček po krůčku.

Aplikace mu pomáhá v odhalování chyb, kterých se jeho svěřenec dopustil. Atlet je pak může snadněji napravit. Takových programů je celá řada. Některé týmy však jejich používání drží v tajnosti.

Olympijská pochodeň
Olympijská pochodeň je nezbytným symbolem olympiády. Připomíná čin Promethea, který podle řecké mytologie ukradl oheň samotnému Diovi. Oheň se na novodobé olympiádě znovu objevil na letních hrách v Amsterodamu roku 1928 a stal se tak nedílnou součástí dalších klání.  Transport olympijského plamene, kterého jsme svědkem v současnosti, je výmyslem Carla Diema, který ho prosadil s podporou Josepha Goebelse v rámci kontroverzních olympijských her v Berlíně (1936). Zůstalo u toho dodnes. Moderní olympijská pochodeň se od té starověké výrazně liší.  Není ze dřeva, ale z kombinace hliníku a hořčíku. Ke slovu se dostaly i plasty. Perličkou a jakýmsi symbolem dnešní doby je, že ji vytvářela společnost Lenovo, výrobce notebooků.

Rakety s nanovlákny

Také v tenise jsme se mohli dočkat mnoha technologických vylepšení. Pekingu se ukázaly rakety obsahující materiál, který efektivně potlačuje nežádoucí vibrace a ty „dobré“ naopak propouští. Ke slovu se dostala titanová nanovlákna, která zpevňují strukturu rakety, aniž by byla zvýšena její hmotnost.

Objevují se také speciální aerogely o velmi malé hustotě, které lépe rozkládají náraz míčku do výpletu. S tímto materiálem poprvé přišla NASA v rámci programu Stardust. Materiál používala ke shromažďování kometárního prachu. Dnes jej nasazují firmy Dunlop a Head.

Rakety jsou díky novince ještě lepší a hráčům prý lépe sedí v ruce. Tenisoví rozhodčí byli už na pekingské olympiádě poměrně zbyteční. Auty totiž hlídal počítačový systém Hawk-Eye (Jestřábí oko), vybavený deseti kamerami a schopný propočítat dráhu odpáleného míčku.

Rakety jsou stále lepší, míčky létají rychleji a lidské oko je už nestačí sledovat. Technika letošní olympiádu převálcovala. Otázkou je, kdo vlastně vyhrál. Zda sportovci, nebo vynálezci.

Výběr z hi-tech olympijských vynálezů
Kolo za milióny korun
Kolo za milión dolarů si nechal pro pekingskou olympiádu postavit nizozemský cyklista Theo Bos. Revoluční šasi je vyrobeno z uhlíkového kompozitu. Pod návrh kola se podepsali na slovo vzatí odborníci na aerodynamiku. Díky nim má bicykl vůbec nejmenší odpor vzduchu na světě.  Řídit jej ale není tak snadné, jak by se na první pohled mohlo zdát. Je stavěno na míru Theu Bosovi, jiný člověk si s ním těžko poradí. Kolo nemá brzdy ani převody. Závodník by na něm měl dosahovat rychlosti na rovině kolem 75 kilometrů za hodinu.
Ještě lehčí boty
Výběr správné běžecké obuvi je hotovou alchymií. Dá se však držet jedné poučky – čím bude bota lehčí, tím lépe. V Pekingu se objevily jedny z nejlehčích tenisek světa. Vážily pouhých 100 gramů. Staly se hotovým pokladem pro všechny závodníky, kteří toužili po zlatě.  Boty Nike Zoom Victory Spike jsou vyrobeny z unikátního materiálu zvaného Vectran, který je pevnější než kevlarové vlákno. Už jsme jej ostatně měli možnost pozorovat – byl použit na výrobu vzdušných vaků marsovských vozítek Spirit a Opportunity.
Páska, která léčí svaly
Se zvláštní výbavou na pravém rameni závodila volejbalistka Kerri Walshová. Kdo by si pomyslel, že se jen někde zašpinila a políbila bláto, ten bude na omylu. Walshová se vybavila náplastí Kinesio, která podle výrobce podporuje činnost svalů bez toho, že by nějak omezovala jejich pohyb. Voděodolná náplast prý také preventivně potlačuje bolest vznikající při námaze.
Závodník musí být cool
Kdo je cool (chladný), může vyhrát olympiádu. Závodníci si tato slova vzali k srdci a před kláním se balili do speciální vesty uzpůsobené k tomu, aby držela svaly před závodem v prostředí s nižší teplotou. Svaly se nemusí tolik vyčerpávat neustálým chlazením a atlet pak podává lepší výkony.  Vesta se skládá ze dvou materiálů – vnitřní je naplněna zmrzlou vodou, vnější obal je pokryt hliníkovou vrstvou. Oblek se chová podobně jako termoska. Místo tepla ale v sobě drží chlad. PreCool vesty jsou dostupné pouze pro atlety. My, normální smrtelníci, se musíme v létě ochlazovat jinak...
iPod pomáhá vyhrát
Plavec Michael Phelps vyhrál v Pekingu neuvěřitelných osm medailí. Co stojí za jeho úspěchem mimo tvrdého tréninku a hi-tech plavek? Možná je to hudební přehrávač iPod, který měl Phelps puštěný před každým zápasem. Ve sluchátkách mu údajně hrál rap. Pomáhal mu lépe se soustředit.
Závodníky zrychlily speciální plavky
Plavci na olympiádě v Pekingu trhali světové rekordy. Není to jen díky tomu, že byli bezvadně připraveni na sportovní klání. Mohou za to také speciální úbory s polyuretanovými vlákny. Cena plavek Speedo LZR, které umí plavce zrychlit ve vodě až o dvě procenta, začíná na 550 dolarech. Přestože jsou drahé, nevydrží věčně. Údajně již za pět hodin pobytu ve vodě ztratí některé své přednosti.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám