Hlavní obsah

Při sčítání lidu v roce 2011 bude možné použít internet

Vláda schválila návrh zákona o sčítání lidu v roce 2011. Z normy vyplývá, že by lidé při tomto sčítání měli mít možnost dotazníky vyplnit a poslat přes internet. Zákon má stanovit mimo jiné i údaje, které by měli Češi i cizinci v Česku statistikům za tři roky sdělovat. Normu nyní posoudí sněmovna a Senát.

Článek

Zákon, o jehož přijetí informoval premiér Mirek Topolánek, připravil Český statistický úřad (ČSÚ). Návrh stanovuje údaje, které se budou zjišťovat. Upřesňuje i způsob jejich získání, zabezpečení a ochrany. Na rozdávání a sběr dotazníků plánuje statistický úřad najmout firmu. Cenzus v roce 2011 má zajistit aktuální informace o složení obyvatel, úrovni jejich vzdělání, zaměstnání a pozici v něm, národnostním složení i náboženském vyznání.

Zaměří se také na velikost rodin a kvalitu bydlení. Podle statistiků třeba údaje o víře, národnosti a mateřském jazyce není zatím možné jinak zjistit. Odpovědi o tom, jakého jsou lidé vyznání a jaká je jejich národnost, ale budou nepovinné. Lidé by měli uvádět nejspíš také to, zda mají doma počítač a připojení k internetu.

Údaje o vybavení domácnosti se ale zřejmě budou sledovat méně než v minulosti. Podle statistiků vycházejí otázky ze seznamu dotazů v nařízení Evropského parlamentu a Rady EU.

Otázky z dotazníků vzbudily údiv i pohoršení

Ženy by například měly napsat to, kolik měly partnerů. Statistici ale již dříve uvedli, že se při sčítání na intimní život ptát nebudou. Sčítání by mělo od letoška do roku 2013 stát celkem asi 2,65 miliardy korun. Z této částky by v roce 2010 do příprav mělo plynout 550 miliónů.

Provedení v roce 2011 si vyžádá 1,64 miliardy. Zbytek pokryje další přípravné práce a zpracování výsledků. Právě vyplnění a odeslání formulářů přes internet by však podle autorů zákona mohlo cenzus zlevnit.

Zkušební elektronické sčítání by se mělo odehrát na podzim příštího roku. Obecní úřady k tomu skutečnému pak budou muset zpřístupnit lidem počítače s internetem. Do přípravy zákona se tentokrát mohla zapojit i veřejnost. Lidé mohli posílat úřadu své návrhy a připomínky přes internet i poštou.

Statistici podněty využili při zpracování normy. Cenzus se opakuje každých deset let. V českých zemích se koná pravidelně od roku 1869. Zatím poslední sčítání lidu, domů a bytů se konalo v roce 2001. Náklady na něj byly plánovány na 2,5 miliardy. Podle konečných výsledků tehdy k 1. březnu v ČR žilo 10,230.060 lidí včetně cizinců. Na konci letošního prvního čtvrtletí to bylo podle ČSÚ 10,403.136 lidí. Akce v roce 2011 má být součástí celosvětového programu sčítání, který koordinuje OSN.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám