Hlavní obsah

Americké knihovny vstupují do věku iPodů, budou nabízet elektronické knihy

V naději, že přitáhnou zpět čtenáře, rozhodly se knihovny ve Spojených státech ve velkém rozšířit položky na seznamu digitálních knih, hudby a filmů, které si návštěvníci mohou stáhnout do počítačů či MP3 přehrávačů. Navíc je to nebude stát ani cent, což je velké plus proti internetovým portálům iTunes či Amazon.

Článek

Ve Phoenixu se například knihovní oddělení spojila, aby společně vytvořila digitální knihovnu, která obnáší asi 50 000 titulů takzvaných e-booků (elektronických knih), audioknih, hudby a videí, jež lze prohlížet a stáhnout z kteréhokoli počítače. Nabídka se ukázala mezi čtenáři jako velmi populární, říká Tom Gemberling, odborný knihovník z oddělení elektronických médií veřejné knihovny ve Phoenixu.

Před nedávnem Gemberling rovněž navštívil tamější karavanový kemp, kde o nabídce své knihovny informoval stovku důchodců, kteří ve svých pojízdných obytných domovech křižují Spojené státy. Byli naprosto nadšení, komentoval jejich reakce Gemberling.

Sony Reader: Jak na čtení elektronických knih
Elektronická kniha Sony Portable Reader System PRS-500 obsahuje 6" SVGA plochý displej s rozlišením 800 x 600 obrazových bodů. Jednotka vyniká nízkou spotřebou. Není totiž postavena kolem barevného LCD, ale na technologii elektronického inkoustu "E Ink". Displej proto nabídne pouze čtyři odstíny šedi. Technologie elektronického inkoustu pracuje na základě změn elektrického pole, které přitahuje či odpuzuje černé a bílé částice. K jejich udržení na povrchu panelu není potřeba žádného dalšího napájení.  Změna obrazu se uskuteční v případě opětovného působení elektrického pole. Zařízení s touto zobrazovací technologií tak nabízí velmi dlouhou výdrž na baterie. Stupeň šedi nebo jasu pak ovlivňuje to, čím více nebo méně částic ulpí na povrchu displeje.

"Mohou teď kdekoli na cestě najít počítač, prohlédnout si katalog naší knihovny, stáhnout si celou audioknihu a přehrát si její obsah během cesty po dálnici," prohlásil. K získání přístupu k souborům je třeba mít především čtenářský průkaz, internet a některý ze zdarma dostupných programů, jako je Adobe Digital Editions, Mobipocket Reader nebo OverDrive Media Console.

Poté si jen stačí prohlédnout webovou stránku knihovny, vybrat si titul, přidat ho do digitálního "nákupního košíku" a kliknout na stahovací tlačítko. Pokud titul není dostupný, může být později umístěn do "úschovny" a nahrán příště. V závislosti na jednotlivých knihovnách a titulech zůstávají soubory v počítačích uživatelů od jednoho do tří týdnů, aby se poté samy smazaly. Nikdo se tak nemusí namáhat s navracením knih, CD či DVD zpět do knihovny.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám