Hlavní obsah

Při cestě do Číny je třeba dbát na ochranu dat

Mezinárodní olympijský výbor (MOV) v uplynulých dnech řešil čínské blokování internetu během olympiády. Podle amerického softwarového odborníka by ale měli zahraniční návštěvníci Pekingu větší pozornost než blokovaným internetovým stránkám věnovat ochraně svých dat, píše agentura Reuters.

Foto: David Gray, Reuters

Při cestě na olympiádu si dejte pozor na ochranu svých dat. Ilustrační fotografie.

Článek

"Lidé, kteří jedou do Pekingu, by si s sebou měli vzít čistý počítač, v němž nebudou vůbec žádná data," říká Phil Dunkelberger z bezpečnostní softwarové firmy PGP Corp. Návštěvníci vezoucí vyspělé mobilní telefony či laptopy mohou bezděky nabízet citlivé osobní či podnikatelské informace čínským oficiálním činitelům, kteří monitorují státem kontrolované telekomunikační sítě, dodává Dunkelberger.

Pokud nebudou data zakódovaná, mohou podnikatelé odkrýt své obchodní plány či design svých produktů, zatímco novináři mohou nechtěně vyzradit seznamy svých kontaktů, a tím je ohrozit. Odborník proto radí, aby návštěvníci měli elektronická zařízení neustále u sebe a pokud s sebou nemohou vzít "čistý" počítač, pak by měli všechna data zakódovat, a to včetně e-mailů.

"Ať je to složka nebo e-mail, pokud o ni máte obavy, měli byste ji zakódovat," říká. Obdobný problém podle Dunkelbergera provázel zahraniční tibetské aktivisty během násilných protestů v Tibetu v březnu letošního roku. "Číňané se snažili dostat do jejich počítačů, proniknout jejich bezpečnostními systémy, aby zjistili, s kým z tibetského hnutí v Číně mluvili," říká.

Před zahájením olympijských her, které se v Pekingu budou konat od 8. do 24. srpna, zjistil MOV, že novináři nebudou mít neomezený přístup k internetu, protože Čína hodlá nadále blokovat některé internetové stránky. To odporuje slibu volného přístupu k informacím pro všechny, kteří budou v době konání o olympiádě informovat. V úterý americký republikánský senátor Sam Brownback varoval, že Čína instalovala ve všech hlavních hotelových řetězcích zařízení sledující internetové připojení.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám