Hlavní obsah

Američtí agenti na hranicích mohou turistům zabavit i počítač

Policie na amerických hranicích by od nynějška mohla cestujícím či turistům zabavit jejich přenosný počítač, aby analyzovala jeho obsah, a to dokonce i v případě, kdy konkrétní osoba není z ničeho podezírána a pochybnosti nevzbuzují ani informace, které v počítači převáží. Nové opatření amerického ministerstva vnitřní bezpečnosti okamžitě vyvolalo kritiku ochránců občanských svobod.

Foto: Profimedia.cz

Ministerstvo v červenci zveřejnilo podrobnosti své nové politiky, která zplnomocňuje celníky, aby zadrželi dokumenty a elektronická zařízení na odůvodněnou dobu.

Článek

"Ve 21. století jsou nejnebezpečnější kontrabandy často obsaženy v elektronických médiích a nikoli na papíře. Éra papírových spisů a fotografických záznamů je minulostí," uvedla v souvislosti s novou směrnicí mluvčí ministerstva vnitřní bezpečnosti Amy Kudwaová, kterou v pátek citovala agentura AFP.

Ministerstvo v červenci zveřejnilo podrobnosti své nové politiky, která zplnomocňuje celníky, aby "zadrželi dokumenty a elektronická zařízení na odůvodněnou dobu, aby se mohla udělat důkladná rešerše" na místě, anebo aby byl počítač odeslán k prověrce specialistům.

V dokumentu, který je vystaven na internetu, se uvádí, že během prohlídky, a to i v případě, že neexistuje žádné podezření, policisté mohou prohlédnou a analyzovat informace v počítači cestujícího, a to při vstupu osoby do USA, při opakovaném vstupu, při odjezdu ze země a také při tranzitu.

Stejná kontrola se vztahuje i na osoby, které bydlí v USA

Tim Sparapani, hlavní právní poradce Amerického sdružení občanských svobod (ACLU), označil prohlídky i zabavení počítačů za protiústavní. Celní a hraniční správa ministerstva vnitřní bezpečnosti se podle něj pokouší přeměnit americké hranice v zóny, kde neplatí ústavní práva.

Demokratický senátor Russ Feingold, který nedávno předsedal slyšení Kongresu o metodách ministerstva vnitřní bezpečnosti, označil tyto prohlídky za znepokojující a za porušení soukromí. Vlivné ACLU minulý měsíc obvinilo ministerstvo vnitřní bezpečnosti, že vrhá do nebezpečí soukromý život Američanů a jejich občanské svobody, aniž by posílilo jejich bezpečnost. ACLU zvláště kritizovalo, že ministerstvo vnitřní bezpečnosti údajně vede seznam potenciálních teroristů, na němž má být prý minimálně milión jmen.

Reklama

Související témata:

Související články

Cenový servis: Intel hlásí další slevy

Docela zajímavé je pozorovat vývoj na trhu s počítačovým hardwarem v posledních týdnech. Relativně prudký pokles cen napříč celým spektrem produktů...

Výběr článků

Načítám