Hlavní obsah

Internet využívá třetina Čechů, ve světě jsme na 35. místě

Právo, Jakub Svoboda

Internet využívá v Česku zhruba 34,7 % obyvatel, což nás v žebříku zemí řadí na 35. místo na světě. Vyplývá to z letošní společné studie Světového ekonomického fóra (WEF) vědeckého institutu INSEAD a společnosti Cisco.

Foto: Profimedia.cz

Před pár lety ještě netušili, co je počítač, a dnes už děti bezstarostně využívají internet.

Článek

Nejvíce uživatelů internetu je podle zprávy WEF v Nizozemsku (89 % obyvatel). Před ČR je například Slovensko na 31. místě žebříčku, kde internet využívá 41,8 procenta občanů.

O stupínek před námi je Maďarsko (34,8 procenta). Za ČR skončilo třeba Polsko (28,6 % – 44. místo). Nejméně je internet využíván v Etiopii (dva uživatelé na 1 000 obyvatel).

Broadband je indikátorem blahobytu občanů

Lépe si Česko vede ve využívání vysokorychlostního připojení k internetu, tzv. broadbandu. Podle studie WEF využívá v Česku broadband okolo 10,6 procenta obyvatel, což v celosvětovém žebříčku znamená 32. místo.

Ve využívání broadbandu tak ČR předběhla například Maďarsko (9,7 % obyvatel), Polsko ( 6,9 %) nebo Slovensko ( 5,9 %). Nejlépe je na tom s přístupem lidí k broadbandu Dánsko s 31,7 % obyvatel, nejhůře Tanzanie s nulovým přístupem.

„Míra rozšíření vysokorychlostního připojení je rozhodujícím faktorem ovlivňujícím schopnost země růst a zůstat či stát se konkurenceschopnou. Obdobně může přispět k růstu blahobytu občanů,“ sdělil Právu ředitel pro strategii a rozvoj obchodních aktivit na rozvíjejících se trzích ve společnosti Cisco Enrique Rueda-Sabater.

Slabá konkurence

Podle něj je v Česku relativně slabá například konkurence v poskytování internetových služeb. „Konkurence mezi poskytovateli služeb a rozmanitost technologických platforem jsou zcela zásadními faktory ovlivňujícími rozšiřování vysokorychlostního připojení. Větší konkurence v této oblasti by mohla Česku otevřít cestu vyšší technologické vyspělosti,“ dodal Rueda-Sabater.

Zatímco před deseti lety uměla většina Čechů počítač sotva zapnout, nyní jej alespoň občas používá už zhruba 70 % lidí. Jen od roku 2000 se například zdvojnásobil počet uživatelů elektronické pošty. V některých oblastech je nárůst ještě mnohem vyšší.

Podle sociologického průzkumu agentury ASOV posílalo před šesti lety v ČR e-maily 44 procent lidí ve věku od 15 do 30 let, v roce 2005 jich bylo už 83 procent. Dnes je to podle odhadů odborníků již přes 90 procent.

Česko zatím není ve skupině nejvyspělejších

Česko má přesto ve využívání informačních a komunikačních technologií (ICT) stále určité rezervy. Podle letošní studie WEF je ve využívání informačních a komunikačních technologií na 36. místě ze 127 zemí světa. „Skupině nejvyspělejších zemí se Česko zatím přibližuje jen velmi pomalu,“ upozornil RuedaSabater.

Z nových členských států EU si nejlépe vedlo Estonsko (20.), Kypr (27.) a Slovinsko (30.). Před ČR se umístila také Litva (33.). Za Českem se však ocitlo například Maďarsko (37.), Slovensko (43.) nebo Polsko (62.). Nejhůře z nových členů dopadlo Bulharsko (68.), které k EU přistoupilo v roce 2007.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám