Hlavní obsah

Skotský školák musí vrátit internetovou doménu Narnia

Skotský školák musí vrátit internetovou doménu Narnia, kterou mu rodiče zaregistrovali jako narozeninový dárek. Rozhodl o tom podle agentury Reuters arbitr Světové organizace na ochranu duševního vlastnictví (WIPO), která patří pod OSN a sídlí ve Švýcarsku.

Článek

Podle rozhodnutí WIPO musí malý Comrie Saville-Smith převést doménu www.narnia.mobi dědicům irského spisovatele Clivea Staplese Lewise, který je autorem série knih Letopisy Narnie. "Jsme tím rozhodnutím šokováni," řekla novinářům Gillian Savilleová-Smithová poté, co rodina dostala vyrozumění o rozhodnutí arbitra.

"Chtěli jsme dokázat, že nemusíte něco odevzdat jen proto, že někdo bohatší a mocnější vám řekne, abyste to udělali," dodala. Richard a Gillian Savilleovi-Smithovi zaplatili v roce 2006 sedmdesát liber za doménu Narnia.mobi, kterou zaregistrovali u internetové společnosti Fasthosts, aby ji jejich syn mohl používat jako e-mailovou adresu.

Originální dárek mu dali k desátým narozeninám, ale krátce poté byli vyzváni, aby doménu vrátili společnosti C.S. Lewis, která je vlastníkem dědictví po autorovi, což odmítli. Vzápětí se kauza dostala k WIPO, kterou na případ upozornili Lewisovi dědici.

Žaloba k WIPO byla podána letos těsně předtím, než do kin zamířil nový film natočený podle Lewisových příběhů. Snímek Letopisy Narnie: Princ Kaspian, který se natáčel i v Česku, měl v Británii premiéru 19. června. První díl Letopisů Narnie s podtitulem Čarodějnice, lev a skříň se objevil v kinech v roce 2005.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám