Hlavní obsah

Počet útoků na počítače z webu se letos ztrojnásobil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počet útoků různých škodlivých programů, které se do počítače dostanou prostřednictvím webových stránek, se v prvním pololetí zvýšil na více než trojnásobek. Zatímco v prosinci zaznamenala antivirová firma Trend Micro na celém světě 15 miliónů útoků, letos v březnu už jich bylo 50 miliónů. Sestupný trend naopak odborníci zaznamenali u nevyžádaných reklamních programů.

Foto: Profimedia.cz

Počítačový zločin se podle odborníků stále více zaměřuje na dobře zavedené webové stránky.

Článek

Podíl nakažených počítačů se mezi březnem a dubnem snížil o deset procentních bodů na 35 procent. Podíl počítačů nakažených programy, které sledují chování uživatele, se snížil z dubnových 20 procent na pět procent v květnu.

Nově se objevila technika fast-flux, která umožňuje zneužít servery doménových jmen DNS k přesměrování na skryté weby využívající phishingové nástroje, tedy nástroje k získání údajů k bankovním účtům. Fast-flux pomáhá phishingovým webům zůstat delší dobu v provozu a přilákat více obětí.

"To je dobrý příklad, jak se metody kyberzločinců postupem doby vyvíjejí. Místo hrozeb využívajících starších nebo upadajících technologií se nyní zaměřují na lukrativní metody, které přinášejí vyšší zisky," uvedl technický ředitel Trend Micro Raimund Genes.

Počítačoví piráti se zaměřují na movité uživatele

Počítačový zločin se podle odborníků stále více zaměřuje na dobře zavedené webové stránky. Počátkem ledna bylo provedeno několik masivních útoků na tisíce webových stránek patřících společnostem uváděným v žebříčku Fortune 500, vládním organizacím a školám. Kyberzločinci se také stále více zaměřují na movité uživatele, jako jsou špičkoví manažeři, kteří mají přístup k větším bankovním účtům, přihlašovacím údajům nebo dokonce e-mailovým adresám, které se používají v celé organizaci.

Objevují se také celé soubory počítačových hrozeb vytvářené se záměrem okrást uživatele. Kyberzločinci například zašlou e-mailem nebo přes komunikační program nevyžádanou zprávu obsahující odkaz na záludnou internetovou adresu. Uživatel klikne na odkaz a je přesměrován na webovou stránku, z níž se do jeho počítače automaticky nahraje soubor s trojským koněm. Trojský kůň poté stáhne další špiónský soubor, který sbírá citlivé informace, jako jsou čísla bankovních účtů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám