Hlavní obsah

Prodej počítačů vzrostl díky slevám hardwaru, levnější už ale nebudou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dodávky osobních počítačů na trh ve druhém čtvrtletí letošního roku vzrostly o 16 procent na 71,9 miliónu kusů. Vyplývá to z údajů, které zveřejnila výzkumná společnost Gartner Inc. Tempo růstu bylo mnohem vyšší, než firma čekala.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Článek

Zrychlení způsobil pokles cen v USA a západní Evropě, který podpořil poptávku v těchto regionech, a vysoký prodej v rozvíjejících se zemích. Analytici firmy Gartner očekávali původně zvýšení dodávek jen o 11,2 procenta.

Analytička Mika Kitagawaová připisuje výsledky hlavně vysokému růstu dodávek na rozvíjející se trhy, jako Čína, Brazílie, Indie a Rusko, a také zvyšujícímu se počtu počítačů v domácnostech, ke kterému přispěla obliba laptopů. Překvapivě pozitivní vliv měly podle ní i ekonomické otřesy na vyspělých trzích.

Analytici původně odhadovali, že dodávky na trh ve Spojených státech stoupnou kvůli krizi na hypotečních a úvěrových trzích o méně než dvě procenta. Tyto problémy však snížily průměrnou prodejní cenu osobních počítačů a naopak pomohly ke zvýšení růstu dodávek o 4,2 procenta.

Nejprodávanější je Hewlett-Packard

Pozici jedničky na trhu si udržel Hewlett-Packard, který sesadil v roce 2006 z první příčky konkurenční Dell a od té doby si tuto pozici drží. Dellu se však díky rozhodnutí rozšířit prodej svých počítačů do maloobchodů podařilo pozici na trhu posílit. Dodávky Dellu stouply o 22 procent na 11,2 miliónu počítačů, zatímco dodávky HP vzrostly jen o 17 procent na 13 miliónů.

Podíl HP na trhu činil 18,1 procenta a zůstal tak na téměř stejné úrovni jako loni. Podíl Dellu však stoupl na 15,6 procenta z loňských 14,8 procenta. Mezi prvních pět největších prodejců počítačů se dále zařadily čínské Lenovo, tchajwanský Acer a japonská Toshiba. Podíl každé z těchto firem na trhu je však nižší než deset procent. Gartner minulý měsíc zvýšil výhled růstu dodávek počítačů na trh na letošní rok na 12,5 procenta.

Přiměl ho k tomu hlavně vysoký zájem o laptopy. Kitagawaová však upozornila, že navzdory vyššímu růstu za druhé čtvrtletí se firma nechystá k dalšímu zvýšení odhadu. Důvodem jsou možné dopady rostoucích cen ropy na výrobu a dodávky, napsala agentura AP.

Cenový servis: Pokles cen zastaven

To se bohužel nedá říci o procesorech. Zatímco v minulém týdnu zejména Intel sundával ceny u svých produktů, tentokrát nás žádné překvapení nečeká. Ve většině případech tak můžeme sledovat jen kosmetické změny v řádu jednotek korun, což většina z nás ani nepocítí.

AMD taktéž opět nepřekvapilo a nějaké zázračné slevy určitě očekávat nemůžeme. Ve své podstatě již není s cenou těchto procesorů kam jít, neboť v některých případech jsou natolik nízké, že se člověk pozastavuje nad tím, zda může vůbec AMD dosahovat nějakého zisku.

Reklama

Související témata:

Související články

Cenový servis: Konec slev?

Máme zde další týden v pořadí a s ním i další cenové novinky na trhu hardwaru. Trend nastolený v minulém týdnu opadává a sledovat tak k naší nelibosti můžeme...

Cenový servis: Léto mírně zdraží hardware

Nevyhnutelné se stává skutečností, prodejci hardware skončili období předprázdninových slev a chystají se ceny zmrazit po dobu přípravy prodejní sezóny....

Výběr článků

Načítám